Google+ dosáhl 10 milionů uživatelů

New York - Nová sociální síť Google+ ještě nefunguje ani oficiálně a už se těší rekordní oblibě. Odhady časopisu PC World se staly skutečností: nová sociální síť Google+ dosáhla 10 milionů uživatelů. A pokud Google neomezí počet pozvánek pro nové uživatele, mohlo by zájemců být už o víkendu dvakrát tolik. Nová sociální síť zahájila provoz teprve 28. června.

Počty uživatelů nové služby Googlu se zvyšují každým dnem. Jen za 34 hodin přibylo síti asi 2,2 milionu členů. Google+ roste rychleji než Facebook ve svých začátcích. Současná sociální síť číslo jedna na svůj první milion uživatelů čekala deset měsíců, Google+ pět dní. Podle zakladatele stránky pro tvorbu rodokmenů Ancestry.com Paula Allena, který analyzoval přírůstky uživatelů nové sociální sítě, jen za 32 až 34 hodin do pondělka přibylo síti asi 2,2 milionu členů. Celkem jich tak měla kolem 9,5 milionu s tím, že dnes by mohlo dalších půl milionu uživatelů přibýt.

PC World ale zároveň upozorňuje, že se noví zájemci Google+ zároveň nemusí stát trvalými uživateli. Třeba konkurenční Facebook v současnosti uvádí, že má 750 milionů aktivních uživatelů. Není ale jasné, jak často se k němu člověk musí připojit, aby byl považován za aktivního uživatele. Google zahájil zkušební provoz nové sociální sítě 28. června. Lidem chce nabízet třeba větší ochranu soukromí a lepší správu kontaktů než Facebook.

Googlu ale pomáhá celá mašinérie služeb, které jsou s novou sítí provázány. Oproti Facebooku je na něm také možné rozdělit přátele do okruhů. Uživatelé si tak můžou rozdělit kontakty například na rodinu, přátele, spolužáky či pracovní kolegy a dělit se o soukromé informace či fotografie jen v rámci určitých skupin. Podařilo se mu také rozpoutat velkou mediální kampaň. „Google+ těží z toho, že přilákal vekou mediální pozornost, protože Facebook je zajímavé téma, a když se do něj někdo pustí, tak o tom média ráda píší,“ upozornil v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář.

Odborníci ale zároveň upozorňují na to, že prudký nárůst uživatelů nesvědčí o tom, zda v budoucnu budou síť navštěvovat pravidelně. Navíc o Google+ se zatím zajímá především sofistikovanější publikum sociálních sítí. Zda najde odezvu i u široké veřejnosti, je zatím nejisté.

Nové konkurence se zatím nebojí ani Facebook. Počty uživatelů už firma navíc prakticky neřeší. Profil na modrobílém webu má už totiž tři čtvrtě miliardy lidí na celém světě. Firma Marka Zuckerberga spíš posiluje a připravuje se na sílící konkurenci. Pomocí jí má především spolupráce s Microsoftem. „Myslím si, že se nám tu vytvořily dvě pomyslné bojové linie. Na jedné straně Google, který se snaží vytvořit sociální sítě, a na druhé straně Facebook a Microsoft,“ podotkl šéfredaktor blogu Pcmag.com Lance Ulanoff.

Spolupráce s Facebookem je pro Microsoft velmi výhodná. Už dnes má totiž na starosti vyhledávání v největší sociální síti a nově uplatnil i svou poslední akvizici Skype. Ten koupil za osm miliard dolarů a Facebook ho hned využil jako technologii pro své nové videohovory.