Turisté se vrací do Evropy, letoviska jsou přeplněná

Praha - Nabídka evropských zájezdů last minute je letos podstatně chudší než v předchozích letech. Revoluční vlna, která se na jaře prohnala severní Afrikou a místy zde setrvává, nasměrovala prázdninové cestovatele zpátky na starý kontinent. Většina letovisek je tu přeplněná.

Dnes si zájezd vybrat a za několik dní už ležet na pláži - tato zavedená praxe letních dovolených letos příliš nefunguje. Oblíbené hotely hlásí plno. Vyprodány jsou zájezdy do naprosté většiny destinací, jako je Turecko, řecké ostrovy nebo španělské destinace. Naopak široká nabídka je do destinací na severu Afriky. „Češi se z finanční krize už vzpamatovali a zájem o zahraniční dovolenou mají. Cestovní kanceláře se ale pořád bojí, že nakoupené zájezdy neprodají,“ míní Daniel Plovajko, mluvčí CK Fischer. 

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:

"Tvrdé ekonomické prostředí nutí cestovní kanceláře velmi obezřetně nasmlouvávat množství kapacit tak, aby ho potom nemuseli prodávat za každou cenu v last minutech." 

Lidé se neměli příliš spoléhat na to, že zájezd koupí s velkou slevou. S tou mohou počítat jen u cest do Tuniska a Egypta, kde se snaží turisty nalákat zpět. Kdo chce jet na dovolenou pouze ve dvou, má relativně velkou šanci, že zájezd na poslední chvíli sežene.

Rodiny s dětmi mohou mít se sehnáním zájezdu problémy

Horší to mají rodiny s dětmi a větší skupiny lidí. „Klientům, kteří mají jasnou představu o tom, do jaké destinace chtějí jet nebo o kvalitě hotelu, doporučujeme vybrat si co nejdříve,“ řekla Kateřina Komedová, mluvčí agentury Zájezdy.cz. 

Obsazené jsou především čtyř a pětihvězdičkové hotely. Češi totiž začínají mít zájem o kvalitnější ubytování a dovolenou si chtějí co nejvíc užít. Až polovina z nich si tak klidně připlatí za all inclusive.