Eurozóna se staví proti ECB: Nakoupíme řecké dluhopisy

Brusel - Státy eurozóny se postavily Evropské centrální bance a navzdory jejím doporučením uvažují o tom, že za dumpingové ceny odkoupí řecké dluhopisy v hodnotě 70 miliard eur. Informaci přinesl německý deník Financial Times Deutschland (FTD). Až dosud eurozóna uvažovala o tom, že se na pomoci Řecku budou podílet i soukromí investoři.

Diskutovaný koncept předpokládá, že by Řecko při odkupu dluhopisů obdrželo v průměru jen 50 procent jejich nominální hodnoty. Zdroje na odkup řeckých dluhopisů by Evropa vzala z Evropského záchranného fondu. Druhý záchranný balík pro Řecko by tak ale přesáhl plánovanou hranici 115 miliard eur.

Financial Times Deutschland hovoří v souvislosti s novým řeckým scénářem o zlomovém kroku a překročení tabu; až dosud totiž bylo nemyslitelné, aby eurozóna hledala řešení řecké krize, s nímž by ECB nesouhlasila. Pokud by aktuální scénář došel naplnění, řecký dluh by se snížil ze současných 150 procent HDP na procent 120, což je úroveň, které dosahuje Itálie.

Případnou dohodu by Evropská unie a Mezinárodní měnový fond měly uzavřít do září, jinak Aténám dojdou peníze.

Řecký ministr financí Evangelia Venizelos:

„Jestliže se Řecku nepodaří uspět, následky budou katastrofální. Budou mít dopad na příjmy a bohatství nás všech a budoucnost našich dětí. Proto musíme trpět teď, abychom později netrpěli mnohem víc.“