9,5 % - Čínská ekonomika zpomalila jen nepatrně

Peking – Růst čínské ekonomiky zpomalil ve druhém čtvrtletí jen mírně a méně, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky světa vzrostl v meziročním srovnání o 9,5 procenta. Vzhledem k růstu 9,7 procenta v prvním čtvrtletí však bylo jeho tempo nejslabší od roku 2009.

Dnešní údaje ukazují, že Čína si udržela růstovou dynamiku i přes výrazné přitvrzování měnové politiky. Vládě a centrální bance to dává prostor k pokračování v protiinflační politice bez obav z hlubšího zpomalení růstu. „Čísla o ekonomickém růstu jsou velmi optimistická,“ poznamenal k údajům ekonom China Merchant Bank Sü Piao. Dodal, že vládní protiinflační politika bude moci díky tomu v příštích měsících pokračovat bez hrozby „tvrdého přistání“.

Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru zpomalení růstu na 9,4 procenta. Ekonomové dodávají, že podobné zpomalení hospodářské růstu bylo žádoucí, a to zejména kvůli čínské centrální bance, která od října zvýšila úrokové sazby již pětkrát a devětkrát zvýšila povinné minimální rezervy komerčních bank. Míra inflace však zůstává nadále příliš vysoká a v červnu kvůli zdražování potravin vzrostla na tříleté maximum 6,4 procenta.

Navzdory utahování úvěrové politiky domácí poptávka v Číně dál silně roste. Investice do fixního kapitálu v prvním pololetí vzrostly meziročně o 25,6 procenta a maloobchodní tržby se zvýšily o 16,8 procenta.

Čína jako hospodářský motor světa?

Čínská ekonomika zůstává motorem světového růstu v situaci, kdy největší vyspělé ekonomiky USA, západní Evropa a Japonsko zažívají útlum a mají velké potíže se státními dluhy. Světová banka dnes zvýšila letošní výhled ekonomického růstu Číny na 9,3 procenta z původní prognózy 8,5 procenta.

Čína v poslední době podporuje domácí poptávku, což ji může do určité míry ochránit před útlumem ve vyspělém světě, který je předním odběratelem jejího vývozu. Zvýšená orientace na domácí poptávku, kterou čínští vůdci po globální finanční krizi a hluboké recesi let 2008-09 slíbili skupině G20, však znamená i zvýraznění domácích inflačních tlaků. Vláda si pro letošní rok vytyčila boj s inflací za nejvyšší prioritu, protože vysoká inflace může přinést sociální nepokoje a politické problémy.