Fed zvažuje další stimulace a uvolňování

Washington - Americká centrální banka (Fed) zamýšlí, že podpoří tamní ekonomiku dalšími opatřeními. O další stimulaci mluvil před členy amerického Kongresu šéf Fedu Ben Bernanke. Banka má připraveny tři možné scénáře. K jakému z nich nakonec sáhne a zda vůbec, bude záviset na tom, jak budou vypadat čerstvá statistická data o výkonu ekonomiky a inflace. Dolar však po slovech šéfa Fedu spadl na historické minimum vůči švýcarskému franku.

„Stále je zde možnost, že slabý hospodářský růst bude trvalejšího rázu, než jsme očekávali. Je také možné, že se znovu objeví riziko deflace, což by znamenalo, že bude nutná další pomoc,“ uvedl Bernanke. Fed však pracuje i se scénářem, že se delší dobu udrží zvýšená inflace, kterou způsobují drahé energie a potraviny. Pokud by inflace dlouho nepolevovala, pak je Fed připraven sáhnout k rychlému zvyšování úrokových sazeb, až bude k takovému kroku vhodná doba.

Bernanke před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů v pololetním vystoupení prohlásil, že připadá v úvahu další kolo nákupu státních dluhopisů s delší splatností. V podstatě by tato informace znamenala třetí fázi takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, zkráceně QE3. Vedle toho by Fed mohl ještě srazit úrok, který bankám platí za uložené rezervy. Tím by je povzbudil k vyšší úvěrové aktivitě.

Podle šéfa Fedu je třetí možností explicitnější formulování strategie, hlavně jak dlouho chce držet sazby na rekordním minimu. Tato strategie by pak mohla dát investorům větší důvěru v centrální banku a její snahy podpořit ekonomiku dalšími opatřeními.

Tom Porcelli, hlavní ekonom finanční společnosti RBS Capital Markets 

„On (Bernanke) v podstatě musí říct, že pokud to bude zapotřebí, bude muset reagovat. Zdá se ale, že to říká spíš jen jako nějakou slovní podporu než něco jiného. On totiž pořád očekává, že to zpomalení ekonomiky je pouze přechodné.“

Bernanke i dnes míní, že za příliš pomalým růstem ekonomiky jsou přechodné faktory. Šéf Fedu tudíž stále počítá s tím, že ekonomika ve druhém pololetí zrychlí tempo. Centrální banka za poslední dva roky nalila do ekonomiky přes dva biliony dolarů a snaží se podporovat úvěry nízkými sazbami, které by měly i do budoucna zůstat na rekordním minimu.

Bernankeho slova poslala dolů dolar

Americká měna ovšem po projevu šéfa Fedu klesá vůči většině předních světových měn. Ke švýcarskému franku se dokonce propadla až na rekordní minimum. Euru se tak podařilo dostat ze čtyřměsíčního minima vůči dolaru, kam se propadlo kvůli obavám ze šíření dluhové krize v eurozóně. V 17:10 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 1,35 procenta na 1,4159 USD a k jenu posílilo o 1,27 procenta na 111,87 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 79,03 JPY a ke švýcarskému franku se propadl na rekordní minimum 0,8250 CHF.

Po Bernankových slovech prudce vzrostla cena zlata a dostala se na nový rekord těsně pod 1 590 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Prudce vzhůru vyrazilo také stříbro, jehož cena překročila 38 dolarů za unci, obecně se zvyšovaly ceny i dalších komodit, včetně ropy.

Další kolo kvantitativního uvolňování? (zdroj: ČT24)