Egypťani lákají turisty na sandboarding

Káhira - Turisté jezdí do Egypta především za pyramidami a Rudým mořem. Někteří ale hledají adrenalin, který se jim místní podnikavci snaží nabídnout uprostřed rozpálené pouště. Celodenní výlet zahrnuje i takzvaný sandboarding, tedy sjíždění písečných dun na prkně. Podnikatelé v Egyptě se snaží obsadit každý volný kout, přičemž možnosti mají nepřeberné. Poušť totiž tvoří přes 90 procent povrchu této země.

„O sjíždění dun jsem se dozvěděla minulý týden od kamarádů a nadchlo mě to, dnes jsem tu s nimi, abych to taky zkusila. Písek, slunce, počasí, je to paráda. Nejsou tu jen Egypťani, ale i Libanonci, Španělé a Britové,“ říká turistka z Káhiry Loran Bayoumyová. 

Základní výbava sandboardingu je skutečně minimální - stačí prkno, energie na šplhání po dunách a dostatečná dávka odvahy. 

  • Sandboarding autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2714/271397.jpg
  • Sandboarding autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2714/271400.jpg

Karim Hossam, Dune Raider Egypt Group

„Přede dvěma roky vznikla asociace sandboardingu, v ten samý rok se uskutečnily i první závody a o rok později byly velké závody přímo tady v Egyptě. Příští rok bychom se rádi stali pořadatelskou zemí mistrovství světa.“ 

Výletnící si vyzkouší i dálkově řízené modely letadel a aut. Po malé pauze pak vyrazí na další adrenalinovou atrakci - pouštní safari. V silných džípech jezdí mezi dunami a kochají se blížícím západem slunce. Na sklonku dne, kdy teplota konečně trochu klesne, si zahrají také odbíjenou - obdobu plážového volejbalu. 

„Extrémní sporty, které jsme dnes v poušti vyzkoušeli, jsou úžasné. Zvlášť mě nadchla letadélka a autíčka - jezdila a skákala po dunách jako skutečná auta,“ pochvaloval si výlet turista Sherif Farouk. 

Sandboarding v Egyptě (zdroj: ČT24)

Výlety za adrenalinem stojí zhruba 250 egyptských liber, v přepočtu asi 700 korun. Pro Egypťany je každá nová atrakce další šancí, jak přilákat po jarních nepokojích turisty. Těch je nyní o polovinu méně než v loňském roce.