Italové budou utahovat opasky, potvrdila dolní komora

Řím – Dolní komora italského parlamentu schválila návrh úsporných opatření. Balík opatření v hodnotě 48 miliard eur (1,2 bilionu korun) má zajistit do roku 2014 vyrovnaný rozpočet a uklidnit nervozitu na finančních trzích, která v posledních dnech zvýšila úvěrové náklady země. Horní komora návrh schválila ve čtvrtek. Dluh Itálie už vystoupal na 120 procent hrubého domácího produktu, po zadluženém Řecku to je druhý největší deficit v Evropě.

Pro návrh hlasovalo 314 zákonodárců, proti bylo 280. Parlament před hlasováním o úsporách rovněž vyslovil důvěru současné vládě premiéra Silvia Berlusconiho. Nová opatření byla schválena zhruba ve stejnou dobu, kdy pět italských bank oznámilo, že prošlo evropskými zátěžovými testy.

Piero Fassino, zástupce parlamentní opozice

„Jako opozice jsme prokázali zodpovědnost vůči státu, když jsme přijetí reforem neblokovali, ačkoli s jejich obsahem nesouhlasíme. Nelíbí se nám třeba řešení veřejných rozpočtů. Každopádně ale chceme pracovat na tom, aby Itálie překonala tuto krizi a zlepšila své ekonomické i politické postavení.“

Úsporný balík počítá mimo jiné se zvýšením poplatků za zdravotní péči, jako jsou například poplatky za recept, pobyt v nemocnici nebo využití lékařské pohotovosti. Růst mají třeba také daně z vlastnictví cenných papírů. Mzdy ve veřejném sektoru se zmrazí a zvýší se věk odchodu do důchodu a daně pro lidi s vysokým důchodem nad 90 tisíc eur (2,2 milionu korun) ročně. Vláda chce také po zmírnění krize zprivatizovat státní firmy – například železnici nebo poštu.

Itále chce učinit přítrž deficitům 

Nejpozději v roce 2014 chce Itálie hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. „Budeme pokračovat ve snižování veřejného dluhu. Musíme se dostat ze situace, která ohrožuje budoucnost naší ekonomiky, a posunout Itálii směrem k hospodářskému růstu,“ prohlásil Mario Draghi, guvernér italské národní banky. Hovoří se ale také o tom, že současný balík škrtů nebude Itálii stačit. Další kolo úspor by mohlo přijít na podzim. Alespoň prozatím by ale podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa schválení italského úsporného balíčku mohlo přinést na finanční trhy uklidnění.

K cestě škrtů italským parlamentem upírala zraky celá Evropa. Kdyby Itálie nemohla nadále splácet, stáhla by s sebou Francii, které dluží nejvíc. Šíření dluhové krize by tak pokračovalo. „Itálie je uprostřed rozpočtových rozhodnutí, která nejsou jednoduchá, ale návrh představený italským ministrem financí je velmi přesvědčivý. Itálie je na správné cestě,“ míní německý ministr financí Wolfgang Schäuble. 

O tom, jaký strach šíření dluhové krize evropským politikům nahání, svědčí i mimořádný summit eurozóny, který svolal evropský prezident Herman Van Rompuy. Mluvit se má o nejvíce zadlužených zemích – hlavně o Řecku.

Italské škrty tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)