Řecko dostane další finanční injekci

Atény - Řecko má dnes dostat další finanční injekci - a sice 12 miliard eur. Jedná se o pátou část z loni slíbeného úvěru. Pokud by peníze na aténský účet nedorazily, země by se ocitla v platební neschopnosti. K tomu ale zřejmě zatím nedojde, Evropská unie a Mězinárodní měnový fond se již na uvolnění částky dohodly. Problémy Řecka tím přesto ani zdaleka nekončí.

Nad Řeckem dál visí otazník. Atény sice dnes obdrží další záplatu, ta ale rozhodně nestačí. Země dluží 350 miliard eur a částka pořád roste. Ministři zemí eurozóny se zatím nedokázali úplně shodnout na podrobnostech nového záchranného balíku. „Ministři potvrdili absolutní zájem na zajištění finanční stability. Jsou připraveni přijmout další opatření, která zlepší odolnost eurozóny proti šíření dluhové nákazy. K těm patří prodloužení splatnosti půjček a snížení úrokových sazeb,“ řekl Olli Rehn, eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti.

Řecko potřebuje další peníze do poloviny září, jinak mu znovu hrozí bankrot. Evropa chce pomoci zpětným odkupem dluhopisů za 70 miliard eur. Tamní dluh by se tak snížil ze současných asi 150 procent HDP na 120. Čím dál víc se mluví o zapojení soukromého sektoru do pomoci Řecku. „Jestliže se Řecku nepodaří uspět, následky budou katastrofální. Budou mít dopad na příjmy a bohatství nás všech a budoucnost našich dětí. Proto musíme trpět teď, abychom později netrpěli mnohem víc,“ podotkl řecký ministr financí Evangelos Venizelos.

Eura
Zdroj: ČT24

Soňa Dorňáková Stamu, publicistka a překladatelka

„Lidé jsou opravdu na pokraji zhroucení. Dokonce se uvádí, že osm z deseti Řeků je dnes v daleko horší finanční situaci, než byli vloni.“

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings už srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka o tři stupně na známku CCC - investorům tak dala najevo, že splacení závazků včas a v plné výši je v případě Řecka málo pravděpodobné.