Brusel opět vyšetřuje ČEZ, kvůli zneužití dominance

Brusel – Evropská komise si opět posvítí na českého energetického giganta ČEZ. Brusel s firmou zahájil vyšetřování kvůli podezření z omezování rivalů na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Konkrétně komise ČEZ podezřívá, že shromažďoval kapacity v přenosové síti, aby zabránil vstupu konkurenční společnosti na trh. Pokud by Brusel shledal českou firmou vinnou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun a nebo prodej části majetku.

Vyjádření Evropské komise

„Zahájení formálního řízení neznamená, že komise má důkaz o porušení předpisů. Znamená to pouze, že komise bude tuto věc šetřit přednostně.“

Jak dnes uvedla mluvčí Skupiny ČEZ Eva Nováková, firma je přesvědčená, že se ničeho nedopustila: „Ještě dlouho před tím, než proběhla první inspekce komise v roce 2009, již byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu. Získali jsme navíc, a to ještě v předstihu oproti původnímu plánu, všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v Počeradech.“ To vše podle ní dokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla spekulativní, ale souvisela s projektem ČEZu.

„Obávám se, že Evropská komise musí mít něco v ruce… Pokud by ČEZ paroplyn v Počeradech nestavěl, všechno by bylo jednodušší,“ uvedl analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Narážel tak na to, že v tomto případě by měla volnou ruku konkurenční firma Czech Coal, která by mohla spustit vlastní uhelnou elektrárnu.

Brusel měl podezření z omezování konkurence ČEZu už v roce 2009, kdy inspektoři komise provedli v sídle společnosti razii. Ta se přitom týkala i společnosti Energetický a průmyslový holding, kterou spoluvlastní finanční skupiny PPF a J&T a Daniel Křetínský. Komise ovšem tuto firmu nevyšetřuje a podle zdrojů ČTK nejspíš ani nebude.

Energetici společnosti ČEZ
Zdroj: ČT24/ČEZ

Český energetický gigant se podle dřívějších informací deníku Mladá fronta měl provinit tím, že si údajně u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení ČEPS na připojení. Tento postup vadil především těžební společnosti Pavla Tykače Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny v lokalitě severočeských Počerad.

Podle Novákové Evropská komise očistila největší českou elektrárenskou skupinu od dalších obvinění, kterým musela v minulosti čelit. „Jsme potěšeni, že Evropská komise vyvrátila nařčení ČEZu z manipulace trhu s elektřinou a uhlím, kterou šířili naši konkurenti,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel Martin Roman. Razie z roku 2009 se týkala právě údajného omezování obchodu s hnědým uhlím a zmíněné neprokázané manipulace s cenami elektřiny.