Obama odmítá rozpočtové škrty bez zvyšování daní

Washington – Spojeným státům stále hrozí, že jim počátkem srpna dojdou peníze. Republikáni a demokraté se na zvýšení limitu pro státní dluh stále nedohodli. Prezident Barack Obama sice dnes upozornil, že Spojeným státům dochází čas, avšak zároveň prohlásil, že nepodpoří plán na razantní škrty ve federálním rozpočtu, které požadují republikáni, aniž by rostly daně, což prosazují demokraté. Obává se totiž dopadů na běžné Američany. Kongresmany vyzval, aby mu předložili „seriózní“ plán.

„Nevidím důvěryhodný plán,“ prohlásil dnes Obama. Podle svých slov je přesvědčený o tom, že není možné ušetřit 2,4 bilionu dolarů, aniž by to tvrdě nedolehlo na běžné občany. Prezident má na konečné podobě dohody o zvýšení dluhového limitu velký zájem. Výsledek vleklých jednání by totiž mohl ovlivnit jeho šanci na znovuzvolení ve volbách v roce 2012.

Obama na dnešní tiskové konferenci zdůraznil, že nepovažuje za seriózní, aby úspory dolehly na běžné občany bez toho, že by se zrušily daňové úlevy pro bohaté a nezabránilo se tomu, aby docházelo k daňovým únikům na straně podniků. 

Tisk nových dolarových bankovek
Zdroj: ČT24

Prezident pro dnešek přerušil jednání o rozpočtu. Kongresoví lídři podle něj nejprve musí přijít s plánem, jak jednání o snižování deficitu odblokovat a dospět k dohodě a zabránit tak nebezpečí, že by Spojené státy nebyly schopné splácet své dluhy. „Ukažte mi plán na snížení dluhu a deficitu. Když bude seriózní, jsem ochotný změnit názor, i když to ode mě bude vyžadovat obtížná rozhodnutí,“ tlačil Obama na reprezentanty Kongresu. Jednání zřejmě budou pokračovat o víkendu.

Kdyby dohoda nepřišla včas, pocítí následky USA i svět

Pokud by se republikáni a demokraté na zvýšení limitu pro zadlužení do 2. srpna nedohodli, znamenalo by to pro USA velké komplikace. Chyběly by jim peníze například na vyplacení držitelů dluhopisů, které budou v srpnu splatné. Nebylo by také na platy státních zaměstnanců.

Už dvě ratingové agentury – Moody's a Standard & Poor's – kvůli nejistotě, která se nyní kvůli dluhům nad Spojenými státy vznáší, varovaly, že by země mohly přijít o prestižní rating na nejvyšší možné úrovni. Americké státní dluhopisy jsou obecně považovány za nejbezpečnější investici na světě, se kterou není spojeno prakticky žádné riziko. Pokud by Amerika o nejvyšší rating přišla, dopady na finanční systém by podle ekonomů byly velmi tvrdé. Zvýšilo by to náklady na obsluhu dluhu nejen samotným Spojeným státům, ale zdražilo by to i půjčky, u nichž se úročení odvíjí právě od výnosů amerických státních dluhopisů. Pro všechny Američany by to podle Obamy znamenalo faktické zvýšení daní.