ČOI dostala přes prsty od antimonopolního úřadu

Brno – V sedmdesátimilionovém tendru České obchodní inspekce (ČOI) na analýzy vzorků benzinu odebraných u čerpacích stanic byly chyby. Vyplývá to z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad zrušil zadání zakázky a zamítl odvolání vybraného uchazeče Institutu pro testování a certifikaci. Česká obchodní inspekce v návaznosti na rozhodnutí ČOI vypíše nové výběrové řízení.

Podle antimonopolního úřadu inspekce nedodržela zásadu zákazu diskriminace a současně dostatečným způsobem nevymezila předmět veřejné zakázky. Její postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Konkrétně ÚOHS v rozhodnutí kritizuje omezení zakázky na území České republiky. Inspekce tak údajně diskriminovala firmy, jejichž provozní zázemí se v ČR nenachází. „Zadavatel svým postupem omezil okruh možných dodavatelů,“ zdůvodnil antimonopolní úřad ve svém rozhodnutí.

Úřad našel i další chyby v zadávací dokumentaci. Stanovil maximální možnou cenu zakázky. Na druhou stranu připustil možné změny, pokud dojde například ke změně výše sazby z přidané hodnoty. „Takovýto postup zadavatele je nutné označit za netransparentní, jelikož z předložených podkladů vyplývá, že zadavatel poskytl případným uchazečům nejasné informace,“ upozornil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Vítěz tendru by měl po čtyři roky za zhruba 70 milionů korun bez DPH dodávat obchodní inspekci analýzy kvality pohonných hmot prodávaných u čerpacích stanic. Tendr inspekce vypsala v polovině loňského roku. Obdržela pouze jednu nabídku. Soutěž však silně kritizoval Ústav paliv a maziv (dnes SGS Czech Republic).