Nestlé pomáhá obnovit kakaovníky z Pobřeží slonoviny

Abidžan – Firma Nestlé chce dát farmářům na Pobřeží slonoviny přes 10 milionů sazenic kakaovníků. Speciální stromky mají odolat všem škůdcům a nákazám. Firma tak chce zvýšit produkci kakaových bobů na hektar i jejich kvalitu. Víc peněz by tzv. kakaový plán společnosti měl přinést i lokálním farmářům. Z Pobřeží slonoviny pochází zhruba 40 procent světové produkce kakaových bobů.

Některé kakaovníky na Pobřeží slonoviny produkují plody už přes 40 let. Nejvíc kakaových bobů mají přitom stromy kolem 25 let. Plantáže ve špatném stavu plodí, ve srovnání s okolními producenty málo, tedy jen kolem 500 kilo kakaových bobů na hektar. Ghana přitom sklidí 1,5 tuny a Indonésie dvě tuny na hektar.  

„Na jedné straně máte různé nemoci plodin, na druhé nezkušené farmáře, kteří nemají ani pořádné vybavení, aby mohli s poklesem sklizně bojovat,“ říká ředitel Nestlé R&D Abidžan Sérigne Diop. Farmáři se teď proto dovídají, jak přesázet staré stromy za nové. Ty by měly plodit dvakrát tolik, a navíc vzdorovat škůdcům a plísním. 

Pierre Diagone, pěstitel kakaa

„Ze starých stromů prostě nikdy tuna kakaa nebude. Z těchto nových druhů by pak mohly být až dvě tuny na hektar. Jsme za ně šťastní.“ 

Obnova kakaovníků v Pobřeží slonoviny (zdroj: ČT24)

Nestlé plánuje do nových školek kakaovníku do konce měsíce poslat ještě dalších 600 tisíc sazenic, milion pak v příštím roce. „Budeme produkovat v průměru milion rostlin každý rok po dobu 12 let. Takže bychom měli producentům a spolupracovníkům do roku 2022 distribuovat 12 milionů sazenic,“ upřesnil ředitel výzkumného centra Nestlé v Abidžanu Philippe Courbet. 

Firma tak bude mít zajištěný přísun kvalitních kakaových bobů, které budou obsahovat víc másla. Kromě toho získá i pravidelné dodávky během celého roku, ne jen v několika měsících. 

Na Pobřeží slonoviny se nyní nachází tři miliardy kakaovníků. Škůdci a plísně před několika lety zlikvidovaly skoro třetinu úrody a stále jsou hrozbou, obzvlášť ve vlhčích oblastech. Farmáře letos navíc trápí i počasí a málo slunečních dní by mohlo nadcházející kakaovou sklizeň pokazit.