ČR uspěla ve 4miliardové arbitráži

Praha - Česká republika vyhrála arbitráž s německým podnikatelem Rupertem Binderem, který požadoval téměř čtyři miliardy jako náhradu za krach své spediční firmy Cargo Transport - Internationale Spedition. O vyhrané arbitráži informovalo dnešní Právo, ministerstvo financí informaci potvrdilo.

Podle ministerstva jde již o druhého německého investora, který neuspěl v arbitráži podle mezinárodní dohody o ochraně investic proti České republice. „Jednoznačně se ukazuje, že Česká republika již nepatří mezi snadné kořisti v arbitrážních řízeních. Výsledek sporu představuje jasný signál těm investorům, kteří pomýšlejí na lacině získaný prospěch z arbitrážních řízení s Českou republikou,“ zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek.

Německý podnikatel napadl postup českých celních orgánů, který podle jeho tvrzení měl vést k likvidaci společnosti zaměstnávající stovky lidí. Náklady státu na právní zastupování a soudní řízení v tomto případě činí od roku 2005 kolem 50 milionů korun.

Celní správa kontroluje kamiony
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Binder si v roce 1990 v bývalém Československu založil firmu Cargo Transport - Internationale Spedition, která na hranicích vystavovala celní dokumenty pro příslušné domácí úřady. Investoval přitom do vybudování 45 celních jednatelství a spedičních center.

Binder obchodoval s Vaškůjem a toto spojení se mu příliš nevyplatilo

Jedním z obchodních partnerů Bindera byl i Roman Vaškůj, pravomocně odsouzený za daňové úniky k 7,5 letům vězení, konkrétně za import pohonných hmot ze slovenského Slovnaftu, aniž by byly zaplaceny spotřební daně a cla. „Binder jako ručitel za poplatky v pozici celního agenta byl celními úřady vyzván, aby splnil svou ručitelskou povinnost, což následně vedlo ke konkurzu jeho firem,“ uvedl poradce ministra financí přes arbitráže Radek Šnábl.

Arbitrážní návrh je podle Šnábla důvěrný. Zdůraznil, že dohoda o ochraně investic není pojistkou proti obchodnímu riziku nebo špatnému obchodnímu rozhodnutí podnikatele. „Česká republika panu Binderovi nebránila tady podnikat a provozovat živnost, kterou si zvolil, ale na druhou stranu ČR ani neručí za jeho ztráty,“ dodal. 

Celní úřad
Zdroj: ČT24

Při počáteční investici však nepočítal s tím, že by se Slovensko mohlo v budoucnu stát cizím státem. Po rozpadu federace se změnily zákony a německý investor musel již proclené zboží nechat proclívat ještě jednou. V roce 2003 pak firma skončila v konkurzu.     

Binder původně žádal 654 milionů korun, tato částka se však podle únorových údajů z ministerstva financí vyšplhala na 2,3 miliardy korun. Podnikatel však své nároky podle deníku stupňoval tolik, že se i s úroky ze žalované částky nakonec blížily pěti miliardám korun.

Arbitráž byla po kauze Diag Human druhým největším sporem, který Česko v posledních letech vedlo. Diag Human chce po ČR asi 14 miliard korun za zmaření obchodu s krevní plazmou v 90. letech.