Firmy kvůli nelegálnímu zaměstnávání zřejmě přijdou o dotace

Praha - Vláda dnes posvětila novelizovaný souboru zákonů, podle kterého firmy nelegálně zaměstnávající cizince možná v budoucnu přijdou o veřejné zakázky či státní dotace. Navíc jim bude hrozit pokuta do pěti milionů korun. Firmy budou muset nově nahlásit úřadům zaměstnání cizince ze země mimo EU a uchovávat na jeho pracovišti kopie dokladů vylučujících nelegální práci. Novely nyní projedná sněmovna.

V případě, že budou firmy zaměstnávat cizince, který nemá v České republice povolení k pobytu, a vědí o tom, bude jim hrozit ztráta veřejných zakázek či příspěvků na zaměstnávání zdravotně postižených. Přistižené firmy navíc nebudou mít po dobu tří let nárok na jakoukoliv státní podporu a budou muset vrátit i dotace, které dostaly 12 měsíců před uložením pokuty. Budou mít ovšem možnost prokázat, že dostaly falšované dokumenty od zaměstnance. 

Podle předlohy budou muset firmy doklady o legální práci cizince na jeho pracovišti mít k dispozici pro případnou kontrolu z úřadu práce či od celníků. Zaměstnavatel tak bude muset uchovávat kopii povolení k zaměstnání, kopie dokladů potvrzujících oprávněnost pobytu cizince v ČR a kopie dokladů prokazujících smluvní vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Tyto dokumenty budou přitom muset podniky mít připraveny ke kontrole i tři roky poté, co u nich cizinec ukončí pracovní poměr.

hires
Zdroj: ČT24

Nově navrhované změny zákonů stanoví i povinnost zaměstnavatele vyplatit nelegálně zaměstnávanému cizinci dlužný plat, a to za celou dobu jeho práce. Pokud dobu zaměstnání nebude možné prokázat, zaměstnavatel zaplatí cizinci tříměsíční plat ve výši alespoň minimální mzdy. Navrhovaná opatření zatíží státní rozpočet dvěma miliony až 2,7 milionu korun. Za ně bude vytvořena evidence zaměstnavatelů, kteří byli za nelegální poskytování práce potrestáni.

Pravidla nemocenské by se mohla upravit

Vláda dnes schválila také novelu zákona o nemocenském pojištění, podle které by se pravidla nemocenské mohla od příštího roku změnit. Pojistné by mohlo odvádět víc lidí. Upravit by se mohl také režim vycházek. 

Novelu zákona o nemocenském pojištění, který platí od ledna 2009, připravilo ministerstvo práce. Podle něj má návrh situaci zjednodušit a zpřesnit. Autoři předlohy uvedli, že vydělávající lidé mají nyní „nerovné postavení“. Někteří nemají ani nemocenské, ani důchodové pojištění. Podle novely se má povinnost odvádět peníze do systému nemocenského a důchodů sjednotit. Nově by je měli hradit třeba i společníci, jednatelé, prokuristé, likvidátoři či zástupci firemních rad nebo za určitých podmínek také šéfové zahraničních společností.

Péče v nemocnici
Zdroj: ČT24

Vláda schválila i návrh zákona o ovzduší

Kabinet dnes souhlasil i s návrhem zcela nového zákona o ochraně ovzduší z dílny ministerstva životního prostředí. Norma má více než dosavadní zákon zacílit na znečišťovatele. Kabinet vybral variantu změny poplatků za znečištění, podle které se poplatky budou postupně zvyšovat od roku 2017 do roku 2021 až na 3,5násobek současné sazby. Pak se z roku na rok zvednou na dvojnásobek. Čtvrtinu z výnosu by měly získat na politiku ochrany ovzduší kraje, zbytek zůstane na stejný účel Státnímu fondu životního prostředí.

Norma počítá například s možností vymezování nízkoemisních zón ve znečištěných městech, lázeňských městech a obcích v chráněných územích a se změnou v plánování omezení emisí.