Kalousek kývl na vyšší zdanění bohatých

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce od roku 2013 zvýšit daně nejbohatším lidem. Dnešním Hospodářským novinám dokonce řekl, že byl ochotný jako výměnu za sjednocení daně z přidané hodnoty na 19 procentech přísněji zdanit bohaté už od příštího roku. Věci veřejné ale na jeho návrh nepřistoupily. Chtějí, aby se DPH do roku 2013 sjednotila jen na 17,5 procenta. Podle Kalouska tak svou šanci promarnily.

Kalousek chce bohatým bez náhrady zrušit osobní slevu na dani ve výši 1 970 korun měsíčně. Změna by měla začít platit od roku 2013 a týkat by se měla lidí s příjmem nad 96 tisíc korun. „Nad stropy sociálního a zdravotního pojištění nebude uplatňována sleva na dani na poplatníka,“ upřesnil v rozhovoru pro ČT24 Kalousek.

Jeho plán zrušit slevy na dani lidem, kteří berou víc než čtyřnásobek průměrného platu, má podporu celé koalice. Pro je dokonce i ODS, která podobně jako Kalouskova TOP 09 před volbami slibovala, že přímé daně zvyšovat nebude. „My o této změně víme a byli jsme připraveni jednat v rámci nového zákona o dani z příjmu a s touto myšlenkou jsme se ztotožnili,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Kalousek chtěl daňovou progresi vyměnit za vyšší DPH

Vůbec proprvé byl ale Kalousek ochotný přistoupit i na skutečnou daňovou progresi v podobě vyšší procentní sazby daně pro bohaté. „V zájmu většího konsenzu ano. Muselo by to být zdůvodněné a časově omezené. Recipročně k tomu, že se skrze DPH více zdaní spotřeba, bych požádal o solidaritu vysokopříjmové skupiny,“ řekl Kalousek.

Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr financí

„V rámci hledání kompromisu jsem byl ochoten nějakým instrumentem po časově omezenou dobu tu progresi zvýšit… Ne proto, že by to zachránilo veřejné rozpočty nebo že by to mělo ekonomickou logiku. Ale proto, že jsou období, ve kterých je dobré požádat lidi o vyšší míru solidarity.“

Podle předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty mají být příjmy nad 90 tisíc korun měsíčně zdaněny 30 procenty. Kalousek ale nechce zavádět novou sazbu. Preferuje spíše větší úlevy na dani pro nízkopříjmové skupiny nebo hýbání se stropy na zdravotní a sociální pojištění. O podobném řešení je ochotna jednat i ODS.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24

Případný ústupek v otázce danění bohatých ale nemusí automaticky přinést souhlas Věcí veřejných. Nejmenší vládní straně se totiž nelíbí, kolik by podle navrženého rozpočtu měla dostat její ministerstva - ministerstvo školství a dopravy. Straně se nelíbí i některé další položky plánovaného rozpočtu. VV proto dál tají, jak se k navrženému rozpočtu postaví ve sněmovně.

Věci veřejné ale dnes DPH ve výši 19 procent jednoznačně odmítly. „Za současné ekonomické situace v naší zemi není nutné přistupovat k takovémuto opatření, u něhož hrozí, že podváže ekonomický růst,“ stojí v jejich prohlášení. O vyšší DPH prý není možné uvažovat, dokud nebude jisté, že ještě nejde uspořit na straně státu.

Pavel Dobeš (VV), ministr dopravy:

„Pojďme nejdřív najít možnosti, jak škrtat v jiných resortech. Nejdříve je třeba hledat prostředky v neefektivitě státní správy, pak můžeme otevřít diskusi o vyšší DPH.“

Zavedení progresivní daně z příjmu letos kromě VV navrhla také opoziční ČSSD. Podle tehdejšího vyjádření vlády jde ale takový návrh proti programovému prohlášení kabinetu. Sociální demokraté navrhli, aby lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně platili třicetiprocentní daň z příjmu. Pro ostatní by zůstala zachována současná patnáctiprocentní daň.