Kalousek plánuje úpravu paušálů pro živnostníky

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce upravit takzvané výdajové paušály, které osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) využívají k výpočtu své daňové povinnosti. Podle dnešních Hospodářských novin (HN) totiž ministerstvo financí (MF) usoudilo, že živnostníci a další OSVČ platí příliš nízké daně. Rozdíl mezi tím, co od nich stát vybral a co jim vrátil, se za první půlrok dostal do minusu 1,2 miliardy korun.

Deník připomněl, že Kalousek před necelými čtyřmi měsíci při představování daňové reformy sliboval, že se paušály nesníží. Mimo jiné i proto, aby neohrozil křehký růst české ekonomiky. „Dlouhodobě to pokládám za neudržitelné. Daňový paušál má především zjednodušit administrativu. Logika ale velí, že za to pohodlí, že nemusíte vést účetnictví, zaplatíte na daních o něco málo více. Ne o mnoho, ale nesmí to být výhodnější,“ řekl listu ministr.

Podle MF se přitom často stává, že jsou paušály výhodnější. Například 80procentní výdajový paušál umožňuje řemeslníkům i při relativně vysokých tržbách platit daně jen minimální, nebo žádné. Takový člověk má sice velké tržby, ale místo daní ho stát vlastně dotuje, řekl HN Kalouskův náměstek pro daně a cla Ladislav Minčič.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

„Ukazuje se, že výnos z daní živnostníků, tedy z daně z příjmu fyzických osob z přiznání, je záporný. To znamená, že prostředky finanční úřady vracejí. Dobrá polovina daňových přiznání podaných k prvnímu dubnu letošního roku obsahovala negativní povinnost, tedy vratku,“ dodal Minčič.

ČSSD záměr omezit výdajové paušály živnostníků vítá 

Zásah do výdajových paušálů vítá opoziční ČSSD i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Proti je zatím ODS. V době křehkého růstu a poměrně vysoké nezaměstnanosti by takové opatření mohlo být kontraproduktivní, míní ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Proti změně se nejvíce bouří zaměstnavatelé a živnostníci.

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD 

"Všechny návrh dosud vedly ne k řešení problémů, ale k rozevírání nůžek mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými. Pokud ministr financí pochopil, že má problém a že by ty nůžky měl svírat a ne otevírat, tak je to pozitivní vývoj.

Michal Babák, poslanec za Věci veřejné 

„Živnostníci mají v České republice opravdu velké úlevy na rozdíl od jiných evropských zemí. Z tohoto důvodu bychom chtěli vrátit výdajové paušály na stav z roku 2008.“

Brífink Jana Mládka k daňovým paušálům (zdroj: ČT24)

Proti jsou zástupci podnikatelů

Návrh naopak rezolutně odmítá Unie malých a středních podniků. Snížení paušálů by pro řadu živnostníků prý mohlo být likvidačním, což negativně ovlivní ekonomiku České republiky. „Pokud by k tomu skutečně došlo, bude to mít silně negativní dopad na vývoj nezaměstnanosti, uvážíme-li, že jako OSVČ je nyní v ČR registrováno téměř milion obyvatel. Takovéto opatření by ve svém důsledku vedlo k jednoznačnému posílení švarcsystému,“ uvedl předseda unie David Šeich.

K problematice se stejně staví i Hospodářská komora ČR. „Snížení výdajových paušálů by v praxi de facto představovalo zvýšení přímých daní. To by bylo v rozporu jak s programem této vlády, tak i s filozofií daňové reformy, kterou tato vláda postupně realizuje. K tomu je třeba připomenout, že jednotlivé sazby výdajových paušálů nebyly určeny podle pohledu do křišťálové koule, ale na základě zcela konkrétních výpočtů,“ upozornil šéf komory Petr Kužel.