První solární soud dal za pravdu investorům

Praha – Provozovatelé fotovoltaických elektráren zaznamenali první úspěch v boji proti solární dani. Městský soud v Praze jim dal za pravdu s tím, že 26procentní daň uvalená na jejich výnosy je protiústavní a Ústavní soud by měl příslušné zákony zrušit.

Stát na začátku rozvoje solárního byznysu slíbil štědře podporovat obnovitelné zdroje. Když se ale z Česka stala solární velmoc, stát firmy tvrdě zdanil. Tito investoři se teď brání u soudu. „My jsme fakticky požádali tento soud, aby zhodnotil naši argumentaci a v případě, že se ztotožní s protiústavností této novely, pak aby se obrátil na Ústavní soud,“ zdůvodnil advokát majitele solární elektrárny Petr Petržílek. 

Městský soud nakonec toto soudní řízení přerušil a předal k Ústavnímu soudu. „Příslušné novely zákona o dani v příjmu a zákona o podpoře obnovitelných zdrojů jsou v rozporu s ústavním pořádkem,“ vysvětlila mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. 

Majitel solárního pole žaloval za srážení daně kromě státu i firmu E.ON. Společnosti se však nyní nechce ke sporu vyjadřovat. Proti argumentům městského soudu se navíc odvolala. „Nyní věc posoudí Vrchní soud v Praze a poté spis zkompletujeme a s návrhem na zrušení příslušných novel zákona předložíme Ústavnímu soudu,“ doplnila Lhotáková. 

Na solární daň si už v březnu stěžovala u Ústavního soudu také skupina senátorů, ovšem v této věci zatím rozhodnutí nepadlo. „Nemohu samozřejmě předjímat rozhodnutí Ústavního soudu, ale jsem přesvědčen, že argumenty jsou na naší straně,“ míní tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček. 

V případě, že se Ústavní soud přikloní na stranu solárníků, bude záležet na tom, zda dá za pravdu senátorům nebo nejnovější žalobě. Firmám by pak bylo vráceno i to, co už na dani zaplatily. K uvalení daně na fotovoltaiku přistoupil stát na konci loňského roku, když chtěl zabránit skokovému zdražení cen energií. 

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)