Zisk Deutsche Bank nenaplnil odhady trhu

Frankfurt - Německý finanční ústav Deutsche Bank ve druhém čtvrtletí hospodařil se ziskem před zdaněním 1,8 miliardy eur (asi 43,9 miliardy Kč). Meziročně zaznamenal nárůst o 17 procent, přesto výsledek zaostal za očekáváním trhu. Banka nicméně zlepšila svůj rizikový profil a bez problémů plní i přísnější požadavky. Čistý zisk zůstal prakticky beze změn a činil 1,2 miliardy eur (zhruba 29,3 miliardy Kč).

Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali, že banka ve čtvrtletí vytvoří hrubý zisk 1,97 miliardy eur. Za slabším růstem zisku je nižší objem obchodů. Management stále věří, že za celý rok banka vytvoří zisk před zdaněním deset miliard eur (asi 244 miliard Kč), zaostat za odhady ale může divize Corporate Banking & Securities.

Dozorčí rada banky už v pondělí uvedla, že po odchodu nynějšího ředitele Josefa Ackermanna příští rok v květnu do čela banky nastoupí Anshu Jain (48) a Jürgen Fitschen (62). Deutsche Bank tak zavede model, kdy se podělí o funkci šéfa dva manažeři. Ackermann by měl v bance zůstat, pravděpodobně jako předseda dozorčí rady.

Švýcarská UBS oslabila téměř o polovinu

Čistý zisk největší švýcarské banky UBS se ve druhém čtvrtletí snížil o téměř polovinu na 1,02 miliardy švýcarských franků (21,5 miliardy kč) z loňských srovnatelných dvou miliard franků. Do hospodaření se promítl slabý výkon na trzích a silný frank. Banka kvůli poklesu zisku bude snižovat náklady a varovala, že nesplní cíl ziskovosti stanovený v roce 2009.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk až 1,23 miliardy franků. Hlavní podíl na poklesu měla nižší aktivita klientů. Banka plánuje v příštích dvou až třech letech snížit náklady o 1,5 až dvě miliardy franků.