České dráhy dál modernizují

Praha - České dráhy vypsaly výběrové řízení na modernizaci patnácti rychlíkových vozů z přelomu 80. a 90. let. Nově rekonstruované vagóny by měly být vybaveny klimatizací a jezdit by mohly od roku 2014. Dráhy za ně zaplatí 270 milionů korun a do modernizace vozů by měly letos celkem investovat přes 8,5 miliardy.

Staré špinavé vagóny by měly nahradit vozy, které budou svým vybavením srovnatelné s vlaky Eurocity. Modernizace také umožní zvýšit jejich rychlost až na 140km v hodině. „Vůz bude například vybaven klimatizací, v interiéru budou zásuvky na napájení přenosných počítačů a budou tam také nové toalety. Proti stávajícím rychlíkům jde o úplnou změnu komfortu,“ říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Další miliardy pak dráhy vydají na pravidelné opravy. Údržbou by mělo projít téměř 2000 vozů a 230 lokomotiv. Celkem jde podle Šťáhlavského o osmnáct kontraktů v souhrnné ceně víc než 7 miliard korun. „Samozřejmě předpokládáme, že tam bude více dodavatelů. V současné době periodické opravy podobným způsobem dodává zhruba sedm společností,“ upřesňuje mluvčí.