Kalousek popřel sjednocení paušálů u živnostníků na 20 procentech

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek popřel dnešní zprávu Lidových novin, že by se měly výdajové paušály živnostníků sjednotit na 20 procentech, což by zvýšilo odvody pro některé profese až na čtyřnásobek. Inkaso daní z příjmů od živnostníků se ke konci prvního pololetí propadlo o 1,144 miliardy. Stát tak chce vyrovnat propad příjmů právě od živnostníků, kterým od začátku roku dal více, než jim vzal. Kalousek ovšem chce o paušálech i nadále jednat.

„Chci vést diskuzi o výdajových paušálech, protože jejich uplatňování v řadě případů vysoko překračuje skutečné náklady. Rozhodně není pravda, že bych uvažoval o sjednocení na dvaceti procentech, s výjimkou zemědělské výroby,“ uvedl Kalousek v reakci na zprávu Lidových novin. „O plošném snížení paušálů na 20 procent se neuvažovalo a neuvažuje,“ potvrdil náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Ty uvedly, že většinu z půl milionu drobných živnostníků a samostatně výdělečných osob zřejmě čeká zvyšování daní, protože ministerstvo financí prý počítá s výrazným snížením výdajových paušálů živnostníků až na dvacet procent. „Chceme sjednotit výdajové paušály na 20 procentech. Výjimku k uplatnění vyšších paušálů by měli pouze podnikatelé v zemědělské výrobě,“ prohlásil anonymní zdroj obeznámený s připravovanými změnami zákona o daních z příjmů. 

Snížení by drobným podnikatelům změnilo život – nyní nemusejí skladovat účty za jednotlivé výdaje související s jejich podnikáním, namísto toho uplatňují takzvaný výdajový paušál, což jim často snižuje daně. Třeba truhlář může například počítat až s 80 procenty výdajů, advokáti nebo notáři mohou uplatnit 60procentní sazbu. Nejmenší, 40procentní sazbu si mohou od příjmů odečítat novináři či překladatelé.

Miroslav Kalousek:

„Paušál je instrument, který má zjednodušit administrativu spojenou s uchováváním jednotlivých účtů za cenu, že zaplatíte o něco málo více na dani. Tady se ale stal instrumentem k neplacení daní.“

Výdajové paušály tak patří mezi nejvyšší v Evropě. Ministr financí se nyní odvrátil od svého dřívějšího názoru a o paušálech chce diskutovat. Podle Kalouska je ovšem debata o výdajových paušálech zatím „ideologicky zaseklá“. Jejich snížení podporují Věci veřejné i opoziční ČSSD. Výhrady má ale ODS. 

„Jsme připraveni se bavit o tom, jak zajistit, aby podmínky OSVČ byly alespoň vzdáleně srovnatelné s podmínkami pracujících. Ovšem úplně zlikvidovat paušály je nepřijatelné,“ řekl Jan Mládek, stínový ministr financí, podle něhož je třeba problém řešit spíše komplexně.

Ani po případném snížení paušálů nemá stát vyhráno

Snížení paušálů ale nemusí přinést státní kase dodatečné příjmy. Podle předsedy Sdružení podnikatelů Bedřicha Dandy uplatňují podnikatelé živící se řemeslem většinou reálné náklady, protože jsou obvykle vyšší než paušály. Mohou rovněž hrozit daňové úniky.

Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin: 

„Pokud by se snížily paušály takto razantně, počet daňových úniků by vzrostl, a to nejen u řemesel, ale i u drobných prodejců a restaurací.“

„Aktivity určitých lidí, kteří platí určité daně, by se přesunuly do šedé ekonomiky. Daně se budou obcházet,“ podotkl Danda, který by s paušály vůbec nehýbal. Podle Dandy by stálo za to snížit náklady na výběr daní. V programovém prohlášení vlády je navíc zmíněno, že se nebudou zatěžovat živnostníci, upozornil Danda. „My to pokládáme za naprosto chybný krok, protože na tripartitě a při veškerých jednáních s našimi ministry jsme propagovali naopak rozšíření paušálů,“ konstatoval Jiří Belinger, místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Změnou paušálu navíc Česko riskuje, že drobní podnikatelé začnou ve velkém utíkat do zahraničí. To už se teď děje například na Moravě nebo v bývalých Sudetech.