Čínské elektrotaxíky selhávají

Šanghaj - Čínská metropole Šanghaj se snaží ulevit tamnímu ovzduší a zavádí taxíky na elektrický pohon. Inovace ale nefunguje hladce. Auta totiž vyžadují výměnu baterií několikrát denně a rychlá služba pokulhává.

Krátká výdrž elektrobaterií znepříjemňuje živnost desítkám taxikářů. „Řidič říká, že dobít baterii může trvat i několik hodin, a pokud zastávku odkládá, uvízne s autem někde na půl cesty,“ prohlásila jedna z pasažérek Čchen Čcheng. 

To se tomuto řidiči v minulosti stalo už dvakrát. Od té doby, kdykoli se blíží najetým sedmdesáti kilometrům, míří i s klienty na jednu z pěti dobíjecích stanic ve městě. Ti s ním musí nedobrovolně přečkat čtvrt hodinovou výměnu. Podle řidiče to ale není takový problém. „Všichni pasažéři k tomu mají pochopení,“ řekl Chua Jung. 

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)

Náklady takzvaného „e-taxi“ jsou necelých čtrnáct korun na kilometr, což je oproti běžnému autu polovina. Provoz ale není bez rizik. Letos v dubnu baterie v jednom taxi vzplanula a firma musela pozastavit na dva měsíce své služby a ujistit veřejnost o tom, že šlo o výjimečnou událost.