Ministerstvo financí odhalilo, kam jdou peníze z povodňové daně

Praha – Ministerstvo financí odhaduje, že na přechodné takzvané povodňové stokorunové dani získá do státního rozpočtu čtyři miliardy korun. Vytvořilo kvůli tomu i speciální položku ve státním rozpočtu v rámci kapitoly Všeobecná pokladní správa. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě a poukázalo přitom na nepravdivost dřívějších informací v médiích, že nelze zjistit, na jaké projekty bude výnos povodňové stokoruny použit.

Jednotlivá ministerstva podle úřadu pro letošek nahlásila výdaje na odstranění následků povodní za zhruba 2,5 miliardy korun. Zbytek by se měl vyčerpat v následujících letech. Na nejnutnější práce po loňských srpnových povodních bylo podle ministerstva vynaloženo 475 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy. 

Na financování povodňových škod přispívá letos v Česku každý, kdo vydělává měsíčně více než 9 800 korun hrubého. Z daní si v podobě slevy odečítá místo 2 070 korun o stokorunu nižší částku. Výnos je určen na odstraňování následků povodní ze srpna 2010 a jako rezerva pro případ povodní v roce 2011. Opatření platí jen v letošním roce. 

Peníze jsou přitom podle ministerstva financí letos vypláceny prostřednictvím čtyř programů ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva životního prostředí, ministerstva zemědělství a jednoho neprogramového dotačního titulu ministerstva zemědělství. „Všechny podané a schválené žádosti v programech jsou jednotlivými resorty evidovány v Evidenčním dotačním systému (EDS), který spravuje ministerstvo financí,“ uvedl úřad.