Pozor na nebezpečné kojenecké lahve ve tvaru slzy

Praha – Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před používáním dvou kojeneckých lahví ve tvaru slzy. Dnes upozornilo na lahev z průsvitného plastu Slza se silikonovou savičkou a růžovým víčkem značky Boček, ve středu pak na výrobek značky Poupy z průsvitného plastu (polykarbonátu) s modrým uzávěrem. Při výrobě lahví byl použit nebezpečný bisfenol A (BPA), který může způsobovat biochemické změny v mozku, ovlivnit imunitu a zvýšit náchylnost k nádorům prsu.

Výška kojenecké lahve Poupy je zhruba 25 centimetrů. Výrobek má uprostřed otvor ve tvaru slzy pro snadnější uchopení a je zdoben drobnými kvítky a jinou grafikou, ve spodní části je obrázek usmívajícího se dítěte v rámečku. Lahev je zatavena společně s papírovým kartonem v blistru.

Lahev je podle popisu obalu určena pro děti ve věku 4 až 36 měsíců. Na zadní straně obalu je nahoře vyraženo číslo šarže (LOT 46 08), níže na kartonu následují cizojazyčné informace o výrobku. V dolní části se nachází čárový (EAN) kód, symbol výrobku určeného pro styk s potravinami, jméno a adresa výrobce, jeho e-mail (info@rhea.it) a web (www.rhea.it). Z boku je označení REF. 296/d. Na zadní straně blistru je etiketa s českým textem, který obsahuje název výrobku, kód 296ds, uvedení materiálu, pokyn k používání, zemi původu výrobku a adresu provozovny distributora. Tou je TRIMEX, spol. s r.o., Lidická 44, Břeclav.

Ministerstvo varuje podruhé za tento týden

Druhým nebezpečným výrobkem je lahev značky Boček, zdobená barevnými obrázky mořských živočichů. Uprostřed je otvor ve tvaru slzy pro snadnější uchopení. Výrobek je balen ve žlutém kartonu, v jeho horní části je text BOČEK, 250 ml, 9 oz. V prostřední části kartonu je název výrobku a obrázek modré chobotnice, ve spodní části je text „Staráme se, aby Vaše dítě mělo to nejlepší.“

Kojenecká lahev Boček
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Na zadní straně kartonu je název výrobku (Kojenecká lahev 250 ml, včetně silikonové savičky a víčka). Dále jsou popsány užitné vlastnosti lahve, zásady používání a čištění, varování a uveden materiál, z kterého je vyrobena (mj. polykarbonát). Výrobcem lahve je firma Boček CZ, s.r.o., Vojtova 743, 664 34 Kuřim, Česká republika, prodejcem pak Kaufland Česká republika.

Bisfenol A se podle nařízení EU 321/2011 s účinností od 1. května 2011 nesmí používat při výrobě polykarbonátových kojeneckých lahví. S účinností od 1. června 2011 se takové výrobky nesmějí uvádět na trh EU a dovážet do unie. Výrobky, které nesplňují citované nařízení EU, nelze považovat za bezpečné.