Telefónice klesl zisk o 17 procent

Praha – Telekomunikační společnosti Telefónica Czech Republic klesl v prvním pololetí čistý zisk o 17 procent na 3,61 miliardy korun. Konsolidované výnosy propadly o sedm procent na 25,9 miliardy korun. Jako důvod firma uvádí pokračující konkurenční tlaky a snížené propojovací poplatky.

„Je to odrazem celkového vývoje trhu, kdy konkurence tlačí ceny dolů a operátorům se snižují výnosy. Společnost tak ani v tomto kvartále nepřekvapila,“ říká analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

„Naše výnosy jsou nadále ovlivněny zejména silnou konkurencí v některých zákaznických segmentech, regulatorními opatřeními a pozvolným oživením spotřeby domácností,“ uvedl finanční ředitel Jesús Pérez de Uriguen. „V tomto náročném prostředí jsme pokračovali v aktivitách zaměřených na optimalizaci provozních nákladů, což nám spolu se zlepšujícími se finančními výsledky na Slovensku pomohlo udržet marži provozního zisku OIBDA (hospodářský výsledek před zahrnutím finančních nákladů, daní, odpisů a amortizace) v zásadě na úrovni loňského roku ve výši téměř 42 procent,“ dodal.

Výnosy z mobilních služeb poklesly téměř o desetinu na 12,93 miliardy korun. Vedle konkurence a snížení propojovacích poplatků pokles ovlivnilo i snížení cen roamingu a také vyšší počet klientů využívajících neomezené paušální tarify.

Počet mobilních zákazníků se zvýšil o půl procenta na 4,87 milionu; množství smluvních zákazníků meziročně vzrostlo o šest procent na 2,96 milionu, naopak počet uživatelů předplacených karet se snížil o sedm procent na 1,91 milionu.

Průměrný měsíční výnos na zákazníka klesl o devět procent na 426,4 Kč. Celkový mobilní hlasový provoz vzrostl meziročně o jedno procento na 4,433 miliardy minut. Výnosy z pevných linek klesly o osm procent na 11,3 miliardy korun; příjmy totiž ovlivnil pokles aktivních pevných linek o 5,7 procenta na 1,61 milionu.