MMF: Aby Francie snížila schodek, musí škrtat a škrtat

Paříž – Francie bude muset zajistit další úsporná opatření, jinak hrozí, že do roku 2013 nesplní cíl snížení deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu. Ve své hodnotící zprávě to uvádí Mezinárodní měnový fond (MMF). Země tak bude muset ještě více omezit výdaje, aby si udržela úvěrový rating na nejvyšším možném stupni AAA.

„Podle nynější prognózy MMF budou k dosažení cíle snížit deficit na tři procenta HDP nutná ještě další opatření,“ píše se ve zprávě. „Nesplnit své střednědobé fiskální cíle si Francie nemůže dovolit, neboť je třeba posílit Pakt stability a růstu a zároveň udržet nízké náklady na obsluhu dluhu,“ píše se dále. To se však podle MMF neobejde bez nejlepšího možného ratingu.

Pokud by Francie neučinila žádná dodatečná opatření, pak by měla v roce 2013 rozpočtový deficit 3,8 procenta. Na konec letošního roku MMF počítá s deficitem 5,7 procenta, schodek na konci příštího roku by mohl činit kolem 4,8 procenta HDP.

Ministryně rozpočtu Valérie Pécresseová v reakci na zprávu MMF uvedla, že cíl snížit deficit na tři procenta je neměnný a země stále předpokládá, že jej splní. „Cíl snížení deficitu je neměnný. Francie musí mít v roce 2013 deficit tři procenta,“ uvedla ministryně. Pokud to bude nutné, vláda by podle ní mohla zajistit další úspory.

Francie by patrně zrušila některé daňové úlevy. Zatím ale není jasné, zda by se zaměřila i na penze a zdravotní péči, jak navrhuje MMF. Podle fondu je to přitom jediná možnost, jak snížit výdaje, protože zdanění ve Francii je už teď vysoké.