Z USA na Kubu to bude opět blíž

Tampa – Kubánci, kteří žijí na Floridě, oslavují. Po mnoha letech dohadování lze totiž z mezinárodního floridského letiště v Tampě létat přímo na Kubu. Letos Spojené státy změnily některá pravidla pro charterové lety do země, kam bylo cestování v posledních padesáti letech výrazně komplikované. Z nového spojení budou těžit obě strany. O pasažéry nouze rozhodně nebude.

Na střední Floridě žije 110 tisíc Američanů pocházejících z Kuby. Celé tři čtvrtiny z nich bydlí přímo v Tampě nebo jejím okolí. Jde tak o město se třetí největší populací Kubánců v celých státech. Prázdná letadla tudíž na Kubu létat rozhodně nebudou.

Výkonný ředitel mezinárodního letiště Tampa Joe Lopano:

„Mnoha lidem trvalo spoustu let, než zařídili, aby mohlo být mezinárodní letiště v Tampě novou branou na Kubu. Spojením těchto dvou destinací získá Tampa Bay mnoho. Bude mít pozitivní ekonomické důsledky a je to skvělá zpráva pro naši kubánskou komunitu.“

Ti, kdo budou chtít cestovat na Kubu, už nemusí jet do New Yorku nebo Los Angeles, což byla do současnosti jediná města, odkud se dalo na ostrovní stát vyrazit. Nyní začínají platit nová pravidla. Povolení k letům před dvěma roky získalo i letiště v Miami. Tamní hospodářství to pocítilo ihned.

Kuba se na nové spojení také těší

Podobný efekt teď očekává i Tampa. Z novinky by však měli profitovat i Kubánci. A to právě v době, kdy tamní komunistická strana schválila plán, který počítá s větší orientací na tržní principy. „Lidem dáváme jasnou zprávu. Můžou si být jistí, že ke změnám dojde. Nebude to rychlé, ale nebudeme se zastavovat,“ prohlásil viceprezident Jose Ramon Machado Ventura.

USA opět o krok blíž ke Kubě (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Kuby budou mít po padesáti letech v důsledku posledních změn například možnost svobodně kupovat a prodávat domy nebo automobily. Totalitní ostrov navíc vytrvale láká turisty ze zahraničí – i proto letos poprvé po šesti letech snížil kurz vlastní měny tak, aby jedno peso odpovídalo přesně jednomu americkému dolaru.