Stávka těžařů zlata v JAR ohrožuje místní ekonomiku

Johannesburg/Pretoria – Těžaři zlata v Jihoafrické republice vstupují dnes odpoledne do stávky. Připojí se tak ke svým kolegům z dalších odvětví, kteří už stávkovat začali. Odboráři požadují, aby zaměstnavatelé zvýšili platy o deset až 20 procent, což by bylo výrazně nad inflací. Růst spotřebitelských cen se zde pohybuje kolem pěti procent. Do stávky se možná zapojí i havíři z platinových dolů.

Ke stávce se mají připojit desítky tisíc havířů, kteří si začátek protestu podle agentury Reuters naplánovali na 18:00 SELČ. Vzhledem k rozsahu stávek, které jsou teď po celé zemi, se očekávají tvrdé dopady na celou ekonomiku Jihoafrické republiky. Ta je přitom největší napříč celou Afrikou.

Tomáš Nídr, spolupracovník MF DNES

„Zaměstnanci zlatých dolů by rádi navýšili své mzdy v době, kdy jsou ceny zlata nejvyšší ve světové historii. Dožadují se navýšení o 12 až 14 procent, zatímco majitelé dolů s tím nejsou úplně srozuměni a nabízejí jim sedm procent, což se horníkům nelíbí.“

„Jsme zklamáni stanoviskem odborů. Zaměstnavatelé jsou však více než ochotní pokračovat v jednání s odbory ve snaze dohodnout se,“ říká Elize Strydomová, která jedná jménem producentů zlata.

Budou překonány další zlaté rekordy?

Ve světovém srovnání je Jihoafrická republika důležitým producentem zlata. Analytici proto nevylučují, že celostátní stávka by mohla přispět k dalšímu růstu cen zlata. Ty jsou přitom už na rekordu, jedna troyská unce (oz; 31,1 gramu) se prodává za více než 1 600 dolarů.

Zlato
Zdroj: ČT24

Je však třeba připomenout, že stávky v Jihoafrické republice nejsou ničím výjimečným. Teď je doba, kdy jich bývá nejvíce. Zasáhly už odvětví výroby paliv, stejně jako těžbu uhlí a diamantů. Čím déle trvají, tím větší jsou i dopady na ekonomiku. V plánu jsou teď mzdová vyjednávání v odvětví těžby uhlí, v odvětví těžby zlata se má o požadavcích začít jednat v pátek.

Se stávkami zaměstnanců se důlní společnosti potýkaly už v roce 2007. Před čtyřmi lety horníci požadovali vyšší bezpečnost v dolech. Cena zlata tehdy vzrostla až o dvacet dolarů na unci, což by se ale podle analytiků nemělo opakovat. „Na růstu cen zlata se poslední stávky v dolech v jižní Africe a také Americe podílejí pouze malou měrou, řekl bych marginálně. Hlavní problémy jsou na straně evropské ekonomiky a funkce zlata jako bezpečného přístavu,“ vysvětluje analytik Jiří Tyleček z X-Trade Brokers.

Do stávky v odvětví těžby zlata se má zapojit zhruba 100 tisíc zaměstnanců nadnárodních firem AngloGold Ashanti, Gold Fields, Harmony Gold, stejně jako další těžební firmy menšího rozsahu. Stávka by mohla sektor připravit až o 25 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 420 milionů korun) denně.

Akcie firem, kde se schyluje ke stávce, už v posledních dnech oslabovaly a v poklesu pokračovaly i dnes. Investoři se obávají, že nižší objem těžby se nepříznivě odrazí na hospodaření těchto podniků.