Česko vrátilo Polsku 43 tun zkaženého masa

Praha – Od poloviny května platí v Česku nové vládní nařízení, které zpřísňuje dovoz živočišných produktů. Státní veterinární správa v souvislosti s tím zahájila cílenou kontrolu zaměřenou na dovoz drůbežího masa, které bývá označováno za nejrizikovější. Ve třech případech pak zásilku vrátila. Dohromady se jednalo o 46 tun drůbežího masa z Polska, přičemž dvě várky (celkem 43 tun) obsahovaly již zkažené maso. Ve třetím případě dovozce nedodržel stanovené normy.

„Během této kontroly se potvrdilo, že největší problém působí zásilky drůbežího masa z Polska,“ řekl Jan Váňa ze Státní veterinární správy (SVS). Ve dvou případech veterináři odhalili u celkem 43 tun polského separovaného drůbežího takzvané smyslové změny.

„Dá se říci, že bylo zamraženo již maso zkažené,“ uvedl. V dalším případě byla u tří tun masa z Polska zjištěna nevyhovující teplota a balení. V prvních dvou případech bylo s dovozci zahájeno správní řízení a hrozí jim udělení pokuty.

Poláci chladí kuřata vodou, riziko salmonely je vyšší

Domácí drůbežáři dlouhodobě upozorňují, že například jejich polští kolegové na rozdíl od nich nemusí chladit kuřecí maso vzduchem, ale vodou, což je levnější a znevýhodňuje tuzemské výrobce. Chlazení vodou s sebou navíc nese větší riziko výskytu salmonel.

„My jsme neustále bili na poplach, že v Polsku existuje jiná technologie zpracování drůbeže, kde je možné riziko salmonely,“ podotkl člen představenstva společnosti Agrofert Holding Jaroslav Faltýnek.

„V podstatě všechny řetězce a i některé potravinářské firmy dováží velké množství kuřat z Polska a právě tam je potřeba odsledovat jejich nezávadnost a dát si na to pozor,“ upozornil Faltýnek a za pravdu mu dává i polské ministerstvo zemědělství. Podle jeho nejnovější zprávy je totiž Česko „hned po Německu největším odbytištěm polských potravin“.

Jak nový zákon chrání potraviny na našem stole:

Na základě nového vládního nařízení musí dovozci potravin živočišného původu od poloviny května nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány; kromě druhu, množství a původu výrobku musí včas sdělit také místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta.

Podle šéfa SVS Milana Maleny pomůže zpřísnění regulí lépe zaměřit následnou kontrolu, lépe půjde také dosledovat zboží putující do obchodní sítě. To by se mělo ukázat jako prospěšné ve chvíli, kdy by v Česku došlo k něčemu podobnému, jako bylo šíření bakterie E.coli. Přesná evidence umožní závadné zboží snadněji dohledat.

„V duchu problémů, které vznikly v uplynulých měsících, by bylo dobře, aby existovalo další vládní nařízení, které se nebude týkat pouze a jen potravin živočišného původu, ale je třeba se věnovat také potravinám rostlinného původu,“ poznamenal Malena.

Maso, vejce, mléko – všechno pod lupou

Kontrola potrvá do konce srpna. Dovozci od zpřísnění legislativy nahlásili příchod celkem 900 zásilek drůbežího. Veterináři od konce května zkontrolovali přes 600 zásilek. Vedle masa se zaměřují i na vejce, mléko nebo mléčné výrobky.

„Kontrolujeme balení zásilky, její označení a to, jestli provozovatel správně nahlásil všechno, co měl. Kontrolujeme průvodní doklady a samozřejmě kontrolujeme i zdravotní nezávadnost tím, že odebíráme vzorky na mikrobiologické vyšetření, v případě indikace i na různé chemické substance, které by v zásilce mohly být obsaženy,“ informoval Jan Váňa ze SVS.