Čeští turisté dávají přednost technice před kulturou

Praha – Čeští turisté mění priority při poznávání a cestování ve vlastní zemi. Odklání se od tradičních památek a přednost teď dávají technickým zážitkům v jakékoli podobě. Třeba exkurze po uhelných dolech jsou zamluvené na rok dopředu. Dříve to byly prohlídky historických hradů nebo zámeckých zahrad, dnes je to uhelný prach. Češi zkrátka objevili kouzlo industriální turistiky.

„Návštěvníci hledají nové zážitky, nové akce. Už jim nestačí projít si hrad nebo zámek s běžným průvodcem. I pro tyto památky musíme hledat nové alternativní řešení,“ řekla mluvčí NPÚ Zdeňka Kálová. Zatímco návštěvnost hradů a zámků meziročně spadla o šest procent, na exkurzi jaderné elektrárny nebo do uhelných dolů se dostanou jen šťastlivci. Tuto atrakci pořádají mostecké těžební společnosti už třetím rokem. Jen letos ji navštívilo 1500 lidí. Zájem je ale dvojnásobný.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Kolosy vážící pět a půl tisíce tun, pásové přepravníky, šedivé svahy a měsíční krajina, to představuje novodobý magnet pro turisty. „Mám ráda industriální stavby a tohle mi přišlo jako zajímavý výlet,“ podotkla jedna z turistek. Stejně úspěšný je u turistů i ostravský důl, oficiální památka, kterou spravuje Národní památkový ústav. Koho odradí uhelný prach, může navštívit jadernou elektrárnu. Třeba do Temelína a Dukovan ročně míří celkem šedesát tisíc lidí.

Jednou ročně pak Temelín připraví den otevřených dveří. Turisty lákají na svou výrobu i pivovary a exkurzi lze domluvit třeba i v závodě automobilky Škoda Auto.