Ford svolává k opravě 1,2 milionu dodávkových vozů

Detroit - Americká automobilka Ford Motor svolává ve Spojených státech a Kanadě zhruba 1,2 milionu dodávkových vozů k opravě problému s palivovou nádrží, který může způsobit požár. Oznámila to v noci na dnešek firma. Palivová nádrž svolávaných vozů se může v důsledku koroze uvolnit. Automobilka obdržela v souvislosti s tímto problémem zprávy o třech požárech vozidla a jednom zranění, napsala agentura Reuters.

Opatření se týká vozů F-150, F-250 a Lincoln Blackwood. Do servisů musí auta tam, kde podvozek často přichází do kontaktu se solí - tedy hlavně v chladnějších oblastech. Chemický posyp totiž poškozuje podvozky aut a hlavně palivové nádrže.  

Národní bezpečnostní komise NHTSA

„Vlivem koroze může dojít k uvolnění jednoho či obou úchytů palivové nádrže a následně ke kontaktu nádrže či palivových hadic s vozovkou. To může způsobit únik paliva a požár.“

Automobilka zatím ví o osmi případech, kdy k tomu skutečně došlo. V jednom z nich se popálil pasažér vozu. Úřady závadu vyšetřují už od loňského září. Teď se Ford rozhodl situaci řešit hromadným svoláváním aut. 

„Myslím si, že to je běžná věc. Solí se po celém světě a auta trpí. Podle mě by se tyto závady měly odstraňovat spíš kontrolou v servisech, a ne svoláváním všech aut,“ říká redaktor časopisu Svět motorů Leoš Káňa. „Automobilky nyní ke svolávání přistupují spíše  jako k pozitivní reklamě,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Jan Roh.

Ford F-150
Zdroj: ČT24/PickupTrucks.com

Od roku 2008 je to již potřetí, co musí Ford kvůli technickým problémům tyto dodávky svolávat. Naposledy na začátku letošního roku automobilka vyměňovala airbagy u 1,2 milionu vozů F-150, které samovolně vystřelovaly. Tehdy se jednalo o modelové roky 2004 až 2006, jak uvedl Roh.

Společnost Ford minulý týden oznámila, že její čistý zisk ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o osm procent na 2,4 miliardy dolarů (zhruba 40 miliard korun) kvůli růstu nákladů. Tržby však stouply o 13 procent na 35,5 miliardy dolarů.