Řecko bude krotit dluh minimálně jednu celou generaci

Atény – Snížit řecký dluh na udržitelnější úroveň bude trvat celou jednu generaci. Nová pomoc pro Řecko navíc sníží jeho dluhovou zátěž jen mírně. Atény však získají čas potřebný k uskutečnění hlubokých rozpočtových a strukturálních reforem. Uvedla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jenže půjčka Řecku bude mnohé země eurozóny velmi bolet. Na příštích částech finanční pomoci se totiž podle prohlášení Evropské komise budou podílet všechny země platící eurem. Například pro Itálii či Španělsko, které jsou samy na pokraji dluhové krize, to bude znamenat významnou ránu. Jejich náklady na půjčování peněz jsou velmi vysoké. Zdá se tak, že si zřejmě budou muset půjčit za vyšší úrok, než za kolik pak poskytnou prostředky Aténám. Další část půjčky poputuje do Řecka v září.

Aténám pomůže i soukromý sektor

Druhý záchranný balíček v objemu 109 miliard eur (2,6 bilionu korun) pro Řeky schválili členové eurozóny minulý měsíc na mimořádném summitu. Do pomoci se zapojí i soukromý sektor.

OECD ve své zprávě o Řecku:

„Prvotní analýzy naznačují, že tento balík sníží dluhové břemeno pouze mírně.“

Organizace na druhou stranu ocenila, že Atény učinily výrazný pokrok v reformách, ale vyzvala ke zlepšení výběru daní. Kritizovala rovněž nedostatečné úsilí vlády o liberalizaci trhu práce. Řecký bankovní sektor je podle OECD v obtížné situaci a bude i nadále závislý na financování ze strany Evropské centrální banky.

50 miliard do pěti let Řecko z privatizace nezíská

V rámci základního scénáře OECD Řecku předpovídá, že jeho dluh v roce 2035 klesne na sto procent hrubého domácího produktu z loňských zhruba 140 procent HDP. Za cílem získat prostřednictvím privatizace 50 miliard eur do roku 2015 prý ale Řekové výrazně zaostanou.

V Řecku roste počet sebevražd
Zdroj: ČT24

Optimističtější předpověď, podle které bude mít privatizační plán pouze mírné zpoždění, počítá do roku 2035 s poklesem řeckého dluhu na 60 procent HDP. To je limit stanovený dohodami Evropské unie.

Vyhne se Itálie půjčkám pro Atény?

Podle mluvčí Evropské komise Chantal Hughesové na stole není žádný návrh, který by dovolil některé ze zemí nepřispět. „Všechny členské země (eurozóny) jsou zavázány platit do příští tranše pomoci pro Řecko,“ uvedla dnes. Existuje však mechanismus, jak zajistit kompenzaci pro státy, které by měly vyšší náklady, než za kolik budou půjčovat Aténám.