Jihoafričtí těžaři zlata dojednali vyšší platy, stávka končí

Johannesburg - Odboráři v Jihoafrické republice dospěli k dohodě o zvýšení platů zaměstnanců v sektoru těžby zlata. Tímto krokem tak může skončit stávka, která začala minulý týden a která by patrně měla značné dopady na celou jihoafrickou ekonomiku. Zaměstnancům se zvýší platy v rozsahu osmi až deseti procent. Tato procenta jsou sice vysoko nad inflací, ale jedná se o nižší hodnoty, než odboráři zpočátku požadovali.

Se zástupci těžebních firem uzavřel dohodu vlivný odborový svaz Národní svaz zaměstnanců dolů (NUM) a menší odborová organizace Solidarita. Těžaři se do práce pustí téměř bezodkladně, počínaje noční směnou z dneška na středu.

„Pokud jde o dvouletou dohodu o platech, která byla podepsána, pak zaměstnancům v odvětví těžby zlata sdruženým v Důlní komoře se zvýší platy o osm až deset procent,“ prohlásili zástupci svazu Solidarita.

Zlato
Zdroj: ČT24

V současnosti patří Jihoafrická republika k největším producentům zlata na světě. Horníci o zvýšení platů požádali v době, kdy jsou ceny zlata na maximech a kvůli nedobrému stavu globální ekonomiky se rekordy vytrvale posouvají. Za jednu troyskou unci (oz; 31,1 gramu) zlata se platí více než 1600 dolarů. Během posledních tří let se cena kovu zhruba zdvojnásobila.

Do stávky zaměstnanců se připojily desítky tisíc horníků z nadnárodních koncernů AngloGold Ashanti, Gold Fields nebo Harmony Gold. Těžební sektor kvůli stávce horníků denně přicházel podle odhadů až o 25 milionů dolarů (zhruba 427 milionů korun).