Průmysl čeká stagnace, stavební firmy budou krachovat

Praha - Český průmysl v příštím pololetí čeká řada překážek. Vývoj zakázek a investičních výdajů bude stagnovat. Mzdy porostou méně, než se čekalo. Vyplývá to z průzkumu, který mezi více než dvěma stovkami firem uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy ČR a Česká národní banka. Mnohem hůře než v průmyslu ale vypadá situace ve stavebnictví. Podle analýzy poradenské společnosti Deloitte čeká tento sektor české ekonomiky po zbytek letošního roku a v roce 2012 těžké období. Slabá poptávka ze soukromého i veřejného sektoru donutí hodně firem k odchodu z trhu, další podniky se budou slučovat.

„Očekávání ve vývoji mezd či růstu investic nejsou optimistická,“ uvedl prezident svazu průmyslu Jaroslav Hanák. „Jestli firmy nebudou mít prostředky na investování, není to pro českou ekonomiku dobrá zpráva,“ dodal.

Velkým problémem je podle Hanáka růst cen hlavních vstupů do výroby. Ve druhém čtvrtletí se meziročně zvýšily o více než pět procent. Původně průmysl očekával zdražení vstupů o zhruba 3,5 procenta.

Firmy nečekají ani výraznější pokles nezaměstnanosti. Podle Hanáka bude lidí bez práce ubývat jen velmi pomalu. Negativní dopad to bude mít hlavně na absolventy škol. Například v automobilovém průmyslu je pokles zájmu o nové zaměstnance znát už teď. „Některé firmy sice najímají nové pracovníky, ale nejedná se o žádné masivní nábory pracovníků, jedná se o řády stovek pracovníků,“ upozornil ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Rozhovor s Jaroslavem Hanákem (zdroj: ČT24)

Průzkum také zjistil, že zaměstnance v průmyslu zřejmě čeká menší růst mezd, než původně předpokládali. Zatímco na konci prvního čtvrtletí očekávaly firmy růst průměrných mezd o 1,47 procenta, nyní čekají zvýšení platů jen o 1,19 procenta. „Na konci letošního roku bude nepředstavitelně složitý sociální dialog. Odbory nabuzeny zvyšováním DPH budou určitě tlačit extrémně na pilu, ale firmy na to nebudou mít,“ připomněl v souvislosti se zvyšováním platů Hanák.

Průmysl roste, drahé komodity jsou ale znát

Průmyslová výroba v Česku v květnu meziročně prudce zrychlila. Oproti loňskému květnu vzrostla o 15,2 procenta. V dubnu to přitom bylo o necelých pět procent. V květnu se zvýšila i hodnota nových zakázek, a to o 5,2 procenta.

Už v roce 2010 ale začaly podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu na průmyslové podniky doléhat rostoucí ceny vstupů a citelně jim ukusovat ze zisků. „Ve druhém pololetí se začaly projevovat vysoké ceny komodit a dalších vstupů. Na to ovšem firmy nechtěly reagovat zdražením, protože se bály ztráty cenové konkurenceschopnosti. Vyšší náklady se tak musely odrazit v nižších ziscích,“ upozornil již dříve ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS).

Stavebnictví se na lepší časy neblýská

Oproti vyspělým evropským zemím nemá Česko podle odborníka Deloitte na stavebnictví Michala Petrmana výhled na dlouhodobější investice veřejného sektoru, které by obor stabilizovaly a zabránily by dalšímu poklesu stavebnictví. „Proto očekávám, že roky 2011 a 2012 budou nadále pro stavební sektor v ČR velmi obtížné. V důsledku slabé poptávky je pravděpodobné, že řada stavebních firem ukončí svou činnost a bude docházet k další koncentraci trhu,“ uvedl Petrman.

Tuzemská stavební výroba v květnu podle zatím posledních statistik Českého statistického úřadu meziročně snížila výkon o 4,9 procenta po dubnovém poklesu o šest procent. Výpadkům poptávky nicméně nečelí jen české stavební podniky, ale firmy po celé Evropě. Podle Deloitte se s tím podnikatelé vyrovnávají zaváděním inovačních strategií, které snižují jejich závislost na tradičních trzích. Stále větší procento výnosů rovněž získávají z nestavební činnosti.