Program Zelená úsporám nabyde o 1,5 miliardy

Praha - Zhruba 1,5 miliardy korun přibude do programu Zelená úsporám, kam je ministerstvo životního prostředí převede z fondu na ekologickou likvidaci autovraků. Novelu zákona o odpadech, která to má umožnit, dnes schválil Senát. Nyní míří návrh k prezidentovi. V současnosti lze získané peníze podle zákona použít „na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků“. Podle novely budou moci být využity i na likvidaci jednotlivých částí automobilů, které dosloužily.

Na konci roku se na účtu pro likvidaci autovraků objeví přibližně 1,5 miliardy korun. Na likvidaci vozidel se však loni vyčerpalo pouze 38 milionů, v příštích letech by to nemělo být více než sto milionů korun. Ministerstvo životního prostředí proto požádalo, zda by peníze nemohlo využít na financování programu Zelená úsporám, kde prostředky naopak chybějí.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) už získal souhlas vlády k odejmutí podpory pro zateplení veřejných budov, čímž programu Zelená úsporám ušetřil čtyři miliardy. Kontrolou žádostí by podle něj měla vzniknout jednomiliardová úspora. Dalších 600 milionů korun plánoval získat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence.

Podle Chalupy ministerstvo obdrželo 24 tisíc bezchybných žádostí o dotaci na zateplení či další úpravy. Lidem, kteří je podali, už úřad rozeslal smlouvy o podpoře a dokumenty se jim postupně vrací. Dále na ministerstvo doputovalo 15 tisíc žádostí, které obsahovaly chyby, jak dodal: „Většina z nich byla technického charakteru a zaznamenali jsme nápor opravených žádostí. Zpátky se vrátilo 12 320 žádostí.“

Zateplení
Zdroj: ČT24

Zelená úsporám je určena na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních kreditů. Na financování programu bylo vyčleněno 19 miliard korun, k vyhovění všem žádostem o dotace je však třeba o osm miliard korun více.

V Česku se ekologické poplatky na likvidaci autovraků platí od roku 2009. Vztahují se na auta, která neplní emisní normu Euro 3 a vyšší, a činí od 3 000 do 10 000 korun. Podle dřívějších údajů Sdružení automobilového průmyslu se to dotýká více než poloviny všech osobních aut v Česku, tedy přibližně 2,5 milionu vozů. Státní fond životního prostředí takto předloni vybral 670 milionů korun, loni 606 milionů.