Pražská burza má nováčka - energetickou firmu E4U

Praha – Pražská burza bude mít další přírůstek. Tentokrát jde o akciovou společnost E4U, která se zabývá investicemi do obnovitelných zdrojů. Její cenné papíry se od 25. srpna začnou obchodovat v indexu PX-Glob. Firma o tom informovala na dnešní tiskové konferenci. Prospekt pro přijetí jejích cenných papírů na burzu jí však Česká národní banka schválila již v lednu. V širším indexu PX-Glob obchodují firmy, které jsou i v hlavním indexu PX, jako ČEZ či Telefónica. Dále jsou v PX-Glob například společnost Toma či Pražské služby.

E4U investorům nabídne 1,17 milionu akcií, které tvoří 49 procent základního kapitálu společnosti. Za jednu akcii požaduje 80 korun. Polovina nabízených akcií je již ve vlastnictví nových investorů. Akcie E4U by měly být investičním nástrojem, který bude přinášet akcionářům dlouhodobě stabilní dividendový výnos kolem šesti až osmi procent.

„Ten výnos není vůbec špatný a vychází z toho že firma postavila solární elektrárny ještě před dobou solárního boomu, a tedy za vysoké výkupní tarify. Ten výnos je přiměřený výnosu, který poskytují ty dvě solární elektrárny, které má v portfóliu,“ chválí firmu analytik PPF Asset Management Petr Novák.

Akcie budou kvůli své nízké tržní kapitalizaci podle analytika Komerční banky Josefa Němého atraktivní spíše pro menší investory. „Nabízí vysokou dividendu a česká vláda nyní uvažuje o zrušení 15procentní daně z dividend od roku 2013,“ uvedl.

Člen představenstva E4U Aleš Jelínek:

„Cílem nabídky je etablovat se na kapitálovém trhu, získat dobré jméno u širokého publika a tím i možnost navyšovat základní kapitál v budoucnu, a rozšiřovat tak portfolio projektů. V neposlední řadě chceme přilákat pozornost majitelů zajímavých projektů, kteří potřebují kapitálově silného partnera.“

Na první dividendu se akcionáři mohou těšit již v září. Bude činit 5,60 koruny na akcii. Dividendu bude společnost E4U vyplácet bezhotovostně prostřednictvím Centrálního depozitáře cenných papírů. Likviditu cenných papírů bude podporovat firma Cyrrus. „My jsme s firmou diskutovali dlouhodobě, jakým způsobem uchopit tu jejich expanzi. My jsme jim v uvozovkách v podstatě vnutili tu myšlenku vstoupit na trh. Myslíme si, že je to dobrá myšlenka. A podle ohlasu investorů se to vlastně potvrzuje,“ tvrdí ředitel firmy Cyrrus Jan Procházka. „Nepředpokládáme u těchto akcií velkou volatilitu,“ podotkl navíc ředitel pražské burzy Petr Koblic.

S firmou mohou zahýbat státní dotace obnovitelných zdrojů

Velkým rizikem pro akcie E4U je však podle odborníků státní regulace obnovitelných zdrojů. Státem zavedené snížení příjmů se týká jen jedné ze dvou elektráren E4U. „V budoucnu určitě nelze vyloučit další zásahy státu do oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ upozorňuje Němý. Jelínek však zdůraznil, že firma u obnovitelných zdrojů nechce spoléhat na systém státních dotací a hledá v tomto oboru stabilní výnosy. „My vidíme možnost, aby E4U měla během několika let projekty dvou i více miliard korun. Ty projekty, které tady jsou a vznikají, se můžou týkat větru, tepla,“ dodává Jelínek.

Emisí firmy se ukončuje debata, jestli může na trh vstoupit malá nebo střední firma. „Byli jsme dlouhodobě neprávem kritizováni. Žádná burza nestojí na malých firmách, ale ve chvíli, kdy má malá firma projekt, zaujme řádově stovky investorů,“ tvrdí Koblic.

Představení burzovního nováčka

Firma prostřednictvím své dceřiné společnosti Sanergie provozuje dva solární parky o výkonu 4,4 megawattu na jižní Moravě v Ratíškovicích a Dubňanech. Mezi své budoucí projekty E4U řadí například solární teplárny, bioplynové elektrárny či solární elektrárny na Slovensku. Podle Jelínka musí budoucí projekty splňovat přísná ekonomická kritéria a zajišťovat průběžný výnos.

E4U byla založena v roce 2010 a navazuje na činnost společnosti Sanergie, která byla v roce 2006 založena podnikatelem Petrem Bínou s cílem budovat a provozovat solární elektrárny na jihu Moravy.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)