Češi si stále více půjčují mimo banky

Praha – Lidé si půjčují stále více peněz od nebankovních institucí, jak vyplývá ze statistiky České leasingové a finanční asociace. Takový úvěr totiž mohou mnohdy dostat i klienti, kteří by půjčku jinak nedostali. V uplynulém půlroce si Češi mimo banky půjčili celkem 67,3 miliardy korun. Jde o 3,5 miliardy vyšší číslo než v prvním pololetí loňského roku. Většina z toho, celkem 50 miliard korun, připadla na firmy.

„Toto představuje z dlouhodobého pohledu pouze postupné oživení objemů nebankovního financování, kterého dosahovalo před ekonomickou krizí,“ míní člen představenstva ČLFA Libor Bosák. 

Spotřebitelské úvěry stouply za poslední rok téměř o pět procent, podnikatelské pak o více než devět. Firmy si nejvíce půjčovaly na auta, domácnosti na bydlení a elektroniku. 

Mimobankovní půjčky (zdroj: ČT24)

„Nebankovní instituce se začínají prosazovat na trhu a myslím si, že ten podíl oproti bankám se bude zvyšovat i do budoucna,“ říká Jiří Rajl z Czech Credit Burreau. Lidé, kteří si u nich půjčují, se ale musí často připravit na vyšší úroky a tvrdší vymáhání dluhu. „Nebankovní společnosti nabízející spotřebitelské úvěry mnohdy poskytují vysoce rizikové úvěry,“ varuje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal. 

Objevuje se však ještě jedna kategorie, kdy vedle bank a nebankovních institucí nabízejí peníze i jednotlivci. Jde o trh, který nikdo nekontroluje a který může mít známky lichvy. Splácet takové dluhy může být velmi obtížné, jelikož úrok zde dosahuje až trojciferných čísel.