Lídři EU spěchají s koordinovanou realizací dohody ze summitu

Madrid/Řím/Berlín – Šéfové předních států Evropské unie se v pátek telefonicky domluvili, že jejich vlády budou více koordinovat své reakce na obavy finančních trhů z vývoje globální ekonomiky. Urychleně pak hodlají realizovat dohody z mimořádného summitu eurozóny z jednadvacátého července.

Italský premiér Silvio Berlusconi po skončení rozhovorů přislíbil, že jeho vláda urychleně schválí reformy a rozpočtové úspory, s jejichž pomocí se chce země vyhnout osudu menších zemí platících eurem, které musely přijmout finanční pomoc.

K rozhovoru evropských lídrů se v noci připojil i americký prezident Barack Obama. Tématem byl hlavně poslední vývoj krize v eurozóně, přičemž s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a německou kancléřkou Angelou Merkelovou mluvil samostatně. Podle informací z Bílého domu vzal na vědomí opatření červencového summitu a nutnost jejich rychlého uskutečnění. Dále ocenil roli, kterou sehráli Sarkozy a Merkelová při řešení současných výzev evropské ekonomiky.

Do telefonických rozhovorů evropských lídrů se zapojili i španělský premiér José Luis Zapatero, britský premiér David Cameron i americký ministr financí Timoty Geithner.

Tlak trhů nyní nejvíce doléhá na Španělsko a Itálii, kterým na trhu dluhopisů v posledních dnech razantně rostly náklady na splácení jejich dluhů.

Chybné očekávání připustil na mimořádné páteční tiskové konferenci eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn, když přiznal, že trhy na dohody vzešlé z mimořádného summitu eurozóny o záchranných fondech pro zadlužené země nereagovaly tak, jak eurozóna a její lídři očekávali. Přesto předpokládá uklidnění trhů, pokud budou tyto dohody v brzké době realizovány.

Výsledkem mimořádného summitu je mimo jiné dohoda o posílení pravomocí současného záchranného fondu (EFSF) i toho budoucího (ESM). Nově získaly pravomoci k nákupu dluhopisů na sekundárním trhu.

Po skončení telefonátů svolal spěšně Berlusconi tiskovou konferenci, na které oznámil, že Itálie urychlí realizaci plánovaných úsporných opatření tak, že rozpočet dosáhne vyrovnané bilance už do roku 2013, namísto původně zamýšleného termínu 2014. Zároveň přislíbil přijetí dodatku k ústavě, který by nadále nutil italské vlády udržovat rozpočty vyrovnané.

Podle zdrojů agentury Reuters žádá Evropská centrální banka Berlusconiho, aby slíbil urychlení reforem sociálního systému a přijetí ústavního dodatku o veřejných financích. Výměnou za to nabízí ECB, že bude v této napjaté situaci nakupovat italské státní dluhopisy.

ECB se ve čtvrtek dohodla, že bude na trhu nakupovat španělské a italské dluhopisy, pokud obě země uskuteční klíčové strukturální reformy. ECB naznačila, že hodlá obnovit nákupy dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí, investory tím však nenadchla, neboť se nákupy zatím týkaly pouze portugalských a irských obligací.