Za stavbou hydroelektrárny u Štětí bude stát Metrostav

Štětí – Vodní elektrárnu u Štětí na Labi, kterou připravuje nezisková společnost Energeia, postaví za 860 milionů konsorcium vedené Metrostavem. Stavět by se mělo začít na podzim. Elektřinu bude podle Lidových novin odebírat skupina E.ON. Energeia se odlišuje od ostatních investorů do vodní energetiky, jelikož má právní formu obecně prospěšné společnosti a ze zisku za provozování elektrárny chce podporovat charitativní akce.

K zahájení stavby schází ještě dva kroky. „Do dvou měsíců bychom měli podepsat smlouvu o financování s bankami. Čekáme také na přiznání dotace z evropského programu EkoEnergie. Zatím to tedy není na 100 procent jisté,“ řekl ředitel společnosti Marek Černocký. 

S uvedením do provozu se počítá od roku 2014

Hydroelektrárna by měla zahájit provoz na počátku roku 2014 a s výkonem 5,2 megawattu patřit mezi největší vodní elektrárny postavené v Česku za posledních dvacet let. Jen o málo vyšší výkon bude mít podle Lidových novin elektrárna, kterou v současnosti staví na Labi poblíž Litoměřic skupina Energo-Pro.

Na podzim chce zahájit výstavbu také dřevařský koncern Stora Enso, který ve svém závodě ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku umístí nový zdroj na biomasu. Do jeho výstavby investuje celkem 21 milionů eur, tedy v přepočtu 510 milionů korun. Zahájení provozu je naplánováno na počátek roku 2013.