Kalousek: ČR je nudná stabilní země, proto jí trhy věří

Praha – Kapitálové trhy Českou republiku vnímají jako stabilní zemi, a propad ratingu tedy zatím nehrozí. Myslí si to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Potvrzuje to i mínění mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service, která minulý týden potvrdila hodnocení Česka na stupni A1 se stabilním výhledem. Dodala, že se tuzemského trhu krize dotýká jen okrajově. Jenže realita může být jiná. Pražská burza se dnes zařadila mezi nejztrátovější burzy v Evropě a ani při vypuknutí finanční krize v roce 2008 neviděl nikdo v Česku velký důvod ke znepokojení.

Správce státní kasy však jedním dechem dodává, že je třeba takovou situaci zachovat. Aby vnímání okolních trhů zůstalo i nadále stejné, vláda může podle jeho názoru z krátkodobého hlediska dělat dvě věci – tlačit deficity veřejných financí co nejvíce k nule a snažit se, aby nárůst mezd nepředběhl produktivitu práce.

Miroslav Kalousek:

„Česká republika je zatím na kapitálových trzích vnímaná jako velmi nudná, stabilní země, která má velký drive na fiskální konsolidaci, a to konslidační úsilí, které česká vláda prezentuje i dělá, je zásadním důvodem, proč máme důvěru na finančních trzích. Samozřejmě že stejně tak jako v Americe, když to významná část politické scény zpochybní a rozmělní, tak tu důvěru ztratíme a s tou důvěrou proděláme i kalhoty.“

Zatím však problémy Česku nehrozí. Podle agentury Moody's totiž ČR nemá problém s financováním a jeho zadlužení nedosahuje ani poloviny průměru evropských zemí. V současné době dluh představuje asi 40 procent hrubého domácího produktu. „Úvěrová pozice vlády zůstává silná, navzdory nedávnému zhoršení bilance a přetrvávající negativní trajektorii klíčových ukazatelů zadlužení. […] V klíčových ukazatelích zadlužení, jako je poměr úroků k příjmům a zadlužení k příjmům, vláda vykazuje lepších výsledků, než jakých dosahují jiné vlády s ratingem A. To podporuje vysokou finanční sílu vlády,“ píše se ve zprávě agentury z minulého týdne.

Moody's ve své zprávě navíc uvedla, že pokud vláda provede hluboké strukturální reformy, hodnocení by se mohlo zvýšit. Ty by ovšem vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji musely zajistit dlouhodobou fiskální udržitelnost. „Pokud se ale nepodaří konsolidovat fiskální bilanci směrem k rozpočtovým cílům, což by vedlo k vytrvalému zhoršení důvěryhodnosti ve fiskální politiku a ke zhoršení dluhové dynamiky, úvěrová spolehlivost by se tím mohla podkopat,“ dodala agentura.

„My v tom úsilí nepolevíme, opakuji, my v tom úsilí nepolevíme. Pokud by se našel někdo neodpovědný, který by v tom úsilí chtěl polevit, tak způsobí, že náklady na dluhovou službu budou o desítky miliard vyšší a ty desítky miliard, které budeme muset nasypat těm, kterým dlužíme, tak nebudeme mít na důchody, sociální dávky, vědu, výzkum, infrastrukturu, školství, na cokoliv jiného si vzpomenete,“ přislíbil v rozhovoru pro Českou televizi Kalousek.

Strach jsme neměli ani před lety

Jenže o krizi jako neškodné mluvil Kalousek z pozice ministra financí za KDU-ČSL už v roce 2008. „Situace nevyžaduje žádné záchranné scénáře a nejsme v krizi, jsme jenom ve fázi o něco pomalejšího růstu,“ vyjádřil se tenkrát.

Brzy poté ale krize dolehla i na Česko a během jediného roku přišlo české hospodářství o 45 miliard korun. Bez práce se navíc ocitlo o 180 tisíc lidí více. Podle analytiků se ale vlády ani z této krize výrazně nepoučily. „Dá se opravdu ještě ořezat rozpočet, o nějakých deset patnáct procent,“ tvrdí analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Nyní ale závisí, zda se tuzemská ekonomika opět ponoří do recese, také na bankách. Pokud se zaleknou a přestanou půjčovat, ekonomika zamrzne a přijde razantní propouštění. „Problémem není, že domácnosti žijí na dluh, problémem je, že na dluh dlouhodobě žily vlády. To se bude muset změnit,“ tvrdí analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Burza
Zdroj: ČT24

Velká zkouška nyní také čeká na euro. Jeho hodnota se mění každou hodinou. Zraky Čechů se teď upírají hlavně k západním sousedům. Pokud se bude dařit Německu, nemáme se čeho bát. Pokud se však situace vyvine jinak, sveze se s ním celá Evropa, včetně Česka.

Závislost na západní Evropě se nám může vymstít

Optimismus ratingové agentury však někteří představitelé české scény nesdílejí. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) také vidí potřebu Česka starat se o veřejné finance a lákat investory, to, že by se dluhová krize v Evropě Česka netýkala, ale podle něj pravda není. Dokladem je nová exportní strategie České republiky, která nabádá vývozce, aby se obraceli na jiné než evropské trhy.

„Pokud to jižní křídlo bude v problémech, tak tam Německo nebude tolik dovážet a my nebudeme tolik vyvážet do Německa a ten dopad na Českou republiku bude zásadní a bude zásadní skrze exportní trhy,“ připomíná stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD). Kocourek si je problému dobře vědom, řešit ho ze dne na den ale podle něj nelze.

Martin Kocourek:

„Exportní politika se nedá tvořit ze dne na den. My se tím zabýváme dlouhodobě. Jsme si vědomi problému v našem exportu v tom smyslu, že jsme z 80 procent závislí na trzích Evropské unie. A snažíme se v rámci naší nové exportní strategie navádět naše exportéry k diverzifikaci - to znamená, aby exportovali také na trhy, které jsou mimo EU a které jsou mnohem stabilnější, než teď bude EU.“