Za problémy USA stojí vysoké vojenské výdaje, tvrdí čínská média

Peking - Spojené státy musí přehodnotit své velké vojenské výdaje a působení v zahraničí a začít řešit vlastní vysoké zadlužení. V dnešních komentářích to uvedla čínská státní tisková agentura Nová Čína, jejíž postoje se často shodují s názory čínského vedení. Peking velmi pozorně sleduje hospodářský vývoj USA, je totiž největším zahraničním věřitelem americké vlády.

„Od zhroucení Sovětského svazu užívaly Spojené státy jako jediná světová supervelmoc svou silnou armádu ke vměšování se do mezinárodních záležitostí na celém světě. Posilovaly svou nadvládu a nezajímaly se o to, zda si to jejich ekonomika může dovolit,“ napsala Nová Čína. Agentura zároveň připomněla americké vojenské zásahy v Iráku a v Afghánistánu.

„Teď, když Spojené státy postihly hospodářské problémy, je vhodný čas na to, aby (USA) přehodnotily své touhy po dominanci,“ pokračovala agentura. Washington se podle ní musí vzdát „politiky vměšování se do zahraničních záležitostí“. Američtí politici by se také měli podle čínských médií přestat hádat a měli by hledat řešení, jak snížit zadlužení Spojených států. To je jediná věc, která může Spojeným státům a celému světu pomoci.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Čína sama horečně investuje do své armády. Letos se její vojenské výdaje vrátily k dvoucifernému růstu. 93miliardový rozpočet čínských ozbrojených složek však stále zůstává ve srovnání s tím americkým jen trpaslíkem. Rozpočet, který pro fiskální rok 2012 v únoru představil Pentagon, počítá s výdaji ve výši 553 miliard dolarů.

Západní demokracie jsou dysfunkční, tvrdí čínský list

Ke kritice se připojil i deník Žen-min ž'-pao (Lidový deník), který je hlásnou troubou Komunistické strany Číny. „Pokud USA, Evropa a další vyspělé země nedostojí své odpovědnosti a budou stále řešit jen své sobecké zájmy, vážně to ohrozí stabilní vývoj světové ekonomiky,“ napsal list. Hospodářské problémy USA a některých zemí Evropské unie označil za důsledek „politické dysfunkce západních demokracií“.

Čína doplatila také na finanční krizi zrozenou v USA

Čína poukazuje také na to, že poslední světová hospodářská krize začala koncem roku 2008 právě v USA. Čínský export tehdy zkolaboval a vláda musela do hospodářství v záchranných baličcích napumpovat stamiliardy dolarů, aby snížila dopad krize a stabilizovala pracovní trh. „Čína a Spojené státy jsou na sobě tak závislé, že spolu stojí i padají. Jejich hospodářství se navzájem podpírají,“ upozornil ekonom Ťien Su.

Čínská oficiální média obvykle vyjadřují názory blízké tamnímu vedení. Podle agentury Reuters je ale nelze stavět na roveň s výroky politiků, kteří si uvědomují, že jejich komentáře budou mít přímý vliv na světové trhy.

Peking pečlivě sleduje hospodářský vývoj Spojených států, protože je závislý na hodnotě dolaru. Podle Reuters je celková hodnota čínských rezerv 3,2 bilionu dolarů, 70 procent z toho je investováno do dluhopisů oceněných v dolarech. Oslabení americké měny by tak mělo výrazný dopad na čínské hospodářství.

Ekonomové: Čína jednou ovládne světovou ekonomiku

Podle ekonomů je zřejmé, že Čína postupně převezme ekonomickou dominanci od Spojených států. Zatím na to ale není připravena. „Čína je zatím obr na hliněných nohou. Není schopna převzít roli globálního hegemona. Zatím tady chřestí zbraněmi,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 ekonom Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Pavel Hnát.

Ratingová agentura Standard & Poor's o víkendu vůbec poprvé snížila rating Spojených států ze špičkového AAA na AA+. Americké dluhopisy tak podle této agentury už nelze považovat za bezrizikové. Ostatní agentury ale zatím ke snížení ratingu nepřistoupily.

Čína, která je největším zahraničním věřitelem USA, bude nyní hledat jiné investice než americké dluhopisy. I když problémy s vysokými dluhy trápí i Evropu, sází Číňané právě na ni. Už několik měsíců jednají s Portugalskem, Španělskem, Irskem a Řeckem, že by ve velkém kupovali jejich dluhopisy.

Čínské doporučení tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)