Index PX pod 1 000 bodů, americké akcie zahájily oživením

Praha – Pražská burza se dnes opět propadla hlouběji do červených čísel. Hlavní index PX odepsal 2,58 procenta na 1 000,9 bodu. V průběhu dne se však pohyboval na hodnotách, kde naposledy byl v červenci 2009. Burzu dolů táhly především bankovní emise. O sedm procent zlevnily akcie Komerční banky a cenné papíry rakouské Erste Bank. Světové akciové trhy dnes opět poznamenala nervozita a silné výkyvy. Po pondělním těžkém výprodeji však začaly oživovat. Investoři se dál stahují k bezpečným aktivům v čele se švýcarským frankem a zlatem.

Kvůli velkému propadu dokonce pražská burza musela na čtvrt hodiny pozastavit obchodování s akciemi společnostmi CETV, AAA Auto a Orco. Právě akcie developera Orco utrpěly největší ztrátu. Propad indexu zase pozastavil obchodování s akciemi AAA Auto hned dvakrát. Propadaly se až o 30 procent.

Dařilo se naopak akciím mobilního operátora Telefóniky, jež přidaly 2,28 procenta na 404 korun. Pondělní ztráty korigovaly akcie AAA Auto, připsaly si 4,28 procenta na 17,29 koruny. Výrazně rostly i akcie CME a technologické KIT digital, které přidaly silných 7,38 procenta na 160 korun.

Miroslav Adamkovič z Komerční banky:

„Vývoj dnešního obchodování na pražské burze ze všeho nejvíce připomínal horskou dráhu. Po otevření do mírné ztráty propadl index PX během necelých dvou hodin až na hodnotu 932 bodů, tedy více než devět procent pod pondělním závěrem. Za další dvě hodiny bylo vše jinak a index se vrátil nad 1 000 bodů.“

Se ziskem 2,54 procenta na 162 korun uzavřely akcie těžařské firmy NWR. Titul se během obchodování propadl až k úrovni 126 korun za akcii a později zpevnil až na 176 korun. „Investoři hledající za tak prudkým pohybem fundament by hledali marně nějaké nové kurzotvorné informace, které způsobily tyto obrovské turbulence,“ konstatoval Pavol Mokoš z Patria Direct.

Komentář Milana Lávičky (zdroj: ČT24)

Pražská burza následuje dění v Evropě

Akcie na burzách v západní Evropě během dne prudce kolísaly mezi černými a červenými čísly, nakonec se ale v naději na zásah Fedu prosadil růst. Západoevropský index FTSEurofirst 300 ztrácel během dne až pět procent, v závěru však posílil o 1,3 procenta. Evropské akcie tím přerušily propad, v němž od poloviny července ztratily asi 20 procent. V průběhu dne klesaly především energetické tituly, na které doléhají obavy ze zpomalení globální ekonomiky.

Výrazně dnes klesaly prakticky všechny hlavní akciové trhy. Index MSCI, který celosvětově sleduje obchodování na největších trzích, dopoledne ztrácel skoro dvě procenta a byl nejníže od loňského září. Odpoledne však oživil a získával zhruba jedno procento. Od květnového tříletého maxima index ztratil asi 20 procent.

Německá burza
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Amerika začala obchodovat zvesela, pak ji ale srazila nečinnost Fedu

Po nejhorším propadu za téměř tři roky, kterého se americké akcie dočkaly v pondělí, dnes cenné papíry ve Spojených státech výrazně oživily. Nejsledovanější Dow Jonesův index získával v polovině obchodování více než dvě procenta.

Vše se však obrátilo ve chvíli, kdy americká centrální banka (Fed) neoznámila žádná konkrétní opatření proti otřesům na trzích a prudkému útlumu ekonomiky. Po prohlášení Fedu začaly hlavní indexy klesat a poté se přehouply do červených čísel. Dow Jones asi půl hodiny po zprávě v divokém kolísání ztrácel 0,7 procenta. 

Analytik Komerční banky Josef Němý:

„Na trhu bude pokračovat velká nervozita, skoro až panika. Jedním z důvodů je to, že nejdůležitější informace dnešního dne, což bude výstup ze zasedání americké centrální banky, přijde až v odpoledních hodinách, takže to obchodování na pražské burze neovlivní a projeví se potom na parketu domácí burzy až zítra při ranním otevření.“