Dotace českému sportu už nebude rozdělovat ČSTV

Praha – Státní dotace pro sport už nebude rozdělovat Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), ale půjdou přímo na jednotlivé sportovní svazy. Ministr Josef Dobeš tak začíná realizovat plán, o němž hovořil už na začátku roku. Vyplývá to z nového nařízení ministerstva školství, o němž informují dnešní Hospodářské noviny.

Podobný krok udělal již i ministr financí Miroslav Kalousek. V lednu oznámil, že 270 milionů korun ze své rozpočtové kapitoly rozdělí přímo jednotlivým sportovním svazům. Teď ho následuje i ministerstvo školství, které ČSTV v loňském roce poslalo téměř miliardu korun. Dobeš dříve uvedl, že by nová pravidla měla platit až od roku 2013, ale změnu urychlil. Jednotlivé svazy mají podávat žádosti o dotace nejpozději do 30. září.

Tento termín označil předseda ČSTV Pavel Kořan za šibeniční. Má strach, že vznikne chaos. Komplikace prý mohou vzniknout hlavně u tělovýchovných jednot, které sdružují více sportů. Nové nařízení ministerstva navíc oslabuje pozici svazu, který už prakticky přišel o příjmy od Sazky. Stále však hospodaří s majetkem, jehož hodnota je odhadována na 50 miliard korun.

Sportovní funkcionáři si uvědomují, že jejich střešní organizace musí projít reformou. Ta by měla dostat reálnou podobu na valné hromadě 27. listopadu.