Sarkozy se bojí snížení ratingu, plánuje další škrty

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se kvůli panice na finančních trzích předčasně vrátil z dovolené ve Středomoří a vydal se do Paříže. Zde nechal svolat na mimořádnou poradu ekonomické ministry a šéfa tamní centrální banky, s nimiž chce projednat další opatření na snížení rozpočtového deficitu země. Francie se totiž bála, aby ji nepotkal stejný osud jako Spojené státy a nepřišla tak o ceněný rating na nejvyšším stupni AAA. Obavy se alespoň dnes nakonec nevyplnily a Fitch, Moody's i Standard & Poor's potvrdily Francii rating.

Pozornost investorů se právě kvůli panice na finančních trzích nyní obrací k Francii, jejíž veřejné finance mají daleko k ideálnímu stavu. Ministr financí François Baroin a ministryně rozpočtu Valérie Pécresseová mají proto navrhnout další úspory. Prezident zároveň vyzval politické strany, aby podpořily návrh zavést přímo do ústavy opatření na omezení budoucích deficitů.

Nyní záleží na ekonomických ministrech, aby navrhli postup, kterým by se předpokládané snižování deficitu zrychlilo. Návrh má být předložen 17. srpna na schůzce se Sarkozym a premiérem Françoisem Fillonem. Na další schůzce, která se má uskutečnit 24. srpna, by se pak navržené kroky měly oficiálně schválit.

Francie potvrdila nejlepší rating

Rating Francie na nejvyšším možném stupni AAA se stabilním výhledem dnes nejprve potvrdila mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Totéž učinila i konkurenční agentura Fitch Ratings, která má pro závazky Francie rovněž stabilní výhled. Finanční situace Francie podle nich nevykazuje žádné změny, které by byly důvodem k úpravě úvěrového hodnocení.

Moody\'s
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

Odpoledne se totiž na finančních trzích začaly šířit spekulace, že se chystá snížení hlavního ratingu Francie. Největší z ratingových agentur, Standard & Poor's, ale už v úterý rating na nejvyšším stupni potvrdila. Moody's a Fitch, které tak učinily dnes, rating potvrdily na dotaz agentury Reuters. 

Později nejvyšší rating Francie potvrdila také agentura Standard & Poor's, která je z trojice hlavních ratingových agentur největší a zdaleka nejvlivnější. Francie podle ní bere nutnost řešit dluhy zodpovědněji než Spojené státy, kterým S&P minulý týden nejvyšší rating odebrala. Stalo se to vůbec poprvé v historii, což byl i hlavní důvod, proč začaly finanční trhy panikařit.

Podle S&P není nejvyšší rating Francie v současnosti ohrožen. Analytik S&P Nikola Swann prohlásil, že Francie má lepší fiskální toky a nižší rozpočtové schodky než Spojené státy. Ukazatele zadlužení jsou nicméně v obou zemích podobné, dodal Swann.

Paříž
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Spekulace o možném snížení ratingu přitom odpoledne přispěly k masivnímu propadu cen akcií francouzských bank. Například Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku, během dne ztrácela až 20 procent. Ztráty se jí ale později podařilo zmírnit.

Současně s propadem cen akcií bank se zvyšují i náklady na pojištění proti riziku nesplacení jejích závazků, takzvané úvěrové swapy (CDS). To se ale týká i celých států, především Německa a Francie. Podle společnosti Fitch Solutions, která je součástí Fitch Group, může být růst cen swapů v případě Francie a Německa známkou toho, že trh příliš nevěří ve schopnost eurozóny podpořit své slabší členy.