Banky stáhly americké akcie opět dolů

New York - Na akciové trhy se ve čtvrtek vrátil pokles. Důvodem byly obavy, že evropská dluhová krize může ohrozit francouzské banky a přesunout se do amerického finančního sektoru, což způsobilo masivní ztráty bankovním společnostem. Oslabovalo také euro. Naopak asijské akcie během obchodního dne většinu počátečních ztrát umazaly.

Index Dow Jones ve středu klesl o 4,62 procenta na 10 719,94 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 4,42 procenta, na 1 120,76 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 4,09 procenta, a oslabil tak na 2 381,05 bodu.

Obavy o zdraví francouzských bank, včetně Société Générale, spustily výprodej akcií evropských a amerických bank. Sama Société klesla o 14,7 procenta, přestože banka veškeré spekulace o možných problémech a hrozícím zestátnění popřela. Index amerických bankovních společností KBW klesl o 4,9 procenta. Akcie Bank of America ztratily 10,9 procenta a Goldman Sachs více než deset procent.

Středeční pokles přišel po úterním oživení podpořeném slibem centrální banky USA (Fed), že ponechá nejméně dva roky úrokové sazby na současné rekordně nízké úrovni. Akcie předtím prudce klesaly kvůli slabé statistice a snížení ratingu USA.

V Asii zisky, nebo jen mírné ztráty

Na rozdíl od amerických akcií se asijským akciím dařilo počáteční ztráty umazávat. Japonský index Nikkei odepsal 0,6 procenta a skončil na 8 981,94 bodu. Čínský index Hang Seng odepsal necelé procento. Index Shanghai Composite dokonce kolem 8:30 středoevropského času posílil o 0,63 procenta na 2 565,30 bodu.

„Dluhové problémy Evropské unie jsou pro Asii mnohem vážnějším problémem než snížení ratingu USA, protože investoři budou vždy nakupovat americké dluhopisy,“ míní senior strategist banky Credit Agricole v Hongkongu Francis Cheung.

Euro
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Obavy o zdraví francouzských bank stáhly dolů i euro a jeho výhled zůstává slabý kvůli ekonomické nejistotě a obavám o zdraví bank eurozóny s vysokým napojením na dluh problémových zemí. V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 1,2 procenta na 1,4194 USD. K jenu oslabilo o 1,5 procenta na 109,1 JPY.