Jüan je nejsilnější za 17 let

Šanghaj – Čínská měna poprvé za 17 let posílila pod 6,4 jüanu za dolar. Jüan povzbudil příslib amerického Fedu držet úrokové sazby na rekordním minimu a náznaky, že Čína hodlá použít posilování měny v boji s inflací. Jüan je jedním z mála vítězů, kteří těží ze současné paniky na finančních trzích.

Jüan při obchodování v Šanghaji posílil o 0,36 procenta na 6.3948 za dolar, což představuje největší skok za posledních devět měsíců. Čínská měna atakovala hranici 6.3938, tedy nejsilnější úroveň od konce roku 1993, kdy Čína sjednotila oficiální a tržní kurz.

Mezinárodní měnový fond minulý měsíc prohlásil, že silný jüan může pomoci se stabilizací globální ekonomiky a zároveň pomoci čínské vládě zkrotit inflaci. Ta v červenci vzrostla na tři roky nevídanou úroveň 6,5 procenta.

„Inflace a obchodní statistiky společně s politikou Fedu udržet extrémně nízké úrokové sazby přiživily rychlejší apreciaci měny,“ vysvětlil ekonom CCB International Securities Banny Lam. „Silný ekonomický růst Číny podpořený posledními statistikami exportu dodal investorům odvahu kupovat v těchto turbulentních časech jüan,“ dodal.

Jüan je za poslední měsíc v Asii jednou z mála posilujících měn. Z deseti nejužívanějších asijských měn kromě něj posílil vzhledem k dolaru pouze japonský jen, a to o 0,7 procenta poté, co agentura Standard & Poor’s připravila Spojené státy o exkluzivní rating a investoři po celém světě začali stahovat své peníze z rizikových aktiv. Z evropských měn na panice na finančních trzích vydělal švýcarský frank, který platí za bezpečný přístav v dobách nejistoty, a to i přesto, že švýcarská centrální banka srazila úroky k nule.