České firmy se přetahují o IT odborníky - marně

Praha – Válka o mozky mezi velkými IT firmami se stupňuje. Česko není výjimkou. Zkušení programátoři si mohou vybírat. O peníze tu ale nejde. Často je naláká především zajímavý projekt, což velkým společnostem práci neusnadňuje. Taktiky firem se různí. Například Google jde ve své touze po nových lidech tak daleko, že si je rovnou kupuje i s mladými firmami. Za poslední rok si jich pořídil šestadvacet.

Firmy se snaží zajistit chytré IT pracovníky, jak to jen jde, ani každý rok rostoucí počty absolventů, ale nestačí pokrýt jejich potřeby. „Šikovní volní IT pracovníci, zejména programátoři, na trhu nejsou. Musí se přetahovat,“ tvrdí ředitel Robert Half Aleš Křížek. Společnosti jsou velmi vynalézavé. Používají klasické obvolávání, nabídku lepších podmínek, ale často zapojují i kreativitu.

Architekt sociálních sítí David Bikšadský:

„Skype si vzal helikoptéru na ovládání s nápisem 'PRÁCE VE SKYPU JE ZÁBAVNĚJŠÍ' a dvě hodiny létali kolem oken produktových manažerů.“

Ani snaha konkurentů však české IT profesionály nedokáže obměkčit. Svým společnostem většinou zůstávají věrní. „Za poslední rok jsme nabrali 88 IT profesionálů a jen šest z nich skončilo. To znamená, že trh je stabilní a zaměstnanci zůstávají,“ komentuje situaci mluvčí serveru Seznam.cz Irena Zatloukalová.

Přetahování tak v Česku není jednoduchou věcí. „Není to o tom, že bychom jim nabízeli hory doly. Jde spíš o to, je přesvědčit, že u nás budou šťastnější. Není to agresivní přetahování, je to taková ta informace typu: 'Kdyby vás to zajímalo, tak zajděte',“ vysvětluje generální ředitel firmy Adastra ČR Ondřej Frydrych.

Když už odchod, tak hromadný

Někdy se ale stane, že firmu opustí rovnou celý tým. Takový osud potkal brněnské herní studio 2K Czech, odkud po víc než deseti letech odešly hlavní mozky úspěšné hry Mafia 2. Internetový rybník pak rozbouřil i přechod obchodního ředitele Tomáše Búřila ze Seznamu do Centra.