Brusel chce omezit přímou podporu velkým farmám

Brusel - V příštích letech by se přímé platby velkým zemědělským podnikům od Evropské unie měly omezit na 300 tisíc eur (7,25 milionu korun) ročně. Celkové přímé dotace by tak klesly z nynějších 40 miliard eur o nejméně 2,5 miliardy eur, tedy o šest procent. Plyne to z návrhu Evropské komise na reformu Společné zemědělské politiky (SZP) EU od roku 2014, k němuž má přístup agentura Reuters.

„Informace je výrazně pozitivnější než prvotní neoficiální informace, kterou máme asi týden a kde je číslo 150 tisíc eur. Toto je nesporně příznivější, nicméně pro české zemědělství by to výhodné nebylo, kdyby to takto zůstalo,“ uvedl prezident agrární komory Jan Veleba. Zástupci hlavních zemědělských a potravinářských nevládních organizací se podle něj nejspíše v září vypraví do Bruselu, kde budou lobbovat zejména mezi europoslanci proti jakémukoliv stropu. Průměrná velikost zemědělského podniku je z historických důvodů v Česku totiž největší z celé EU. Tuzemské farmy by tak na dotacích tratily nejvíce ze všech.

Již nyní je zřejmé, že se proti návrhu komise opět zvedne odpor dalších zemí s velkými farmami jako Británie či Německa. Vlády zemí EU odmítly podobnou diskriminaci dotací už v reformě Společné zemědělské politiky EU z roku 2007.

Podle komise vyřeší omezení plateb nynější situaci, kdy se značná část zemědělské podpory, která je nejdražším programem EU, dostává do rukou malého počtu velkých farem. Zemědělské dotace přitom v současnosti tvoří zhruba 40 procent unijního rozpočtu, jehož objem přesahuje 120 miliard eur. Brusel slibuje, že veškeré úspory si budou moci ponechat vlády členských států.

Britský poslanec: Návrh trestá efektivní výrobce a podporuje neefektivnost

Už v minulosti návrh kritizoval britský liberální poslanec Evropského parlamentu George Lyon, protože by trestal efektivní výrobce a podporoval neefektivnost: „Trestání těch, kdo jsou nejefektivnější a nejvíce schopni konkurovat, přivede evropské zemědělství na špatnou cestu. Musíme zajistit, aby byl návrh komise v této věci poražen, až se o něm začne jednat.“

Zemědělství
Zdroj: ČT24

Komise navrhuje rovněž podmínit třetinu přímých plateb tím, že zemědělci budou plnit nová kritéria ekologické a klimatické politiky. Komise chce tak zajistit, aby podporu dostali jen „aktivní farmáři“.

Brusel hodlá návrh omezení dotací zveřejnit 12. října spolu s dalšími plány reforem SZP, uvedl mluvčí komise Roger Waite. Vlády zemí EU a poslanci Evropského parlamentu pak zahájí dlouhý proces schvalování, který může trvat až dva roky.