Benzin stále zlevňuje kvůli zpomalení ekonomiky USA

Praha – S výjimkou Specialu 91 ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic v uplynulém týdnu klesly, jak dnes uvedl Český statistický úřad. Zlevnění je podle analytiků výsledkem poklesu cen ropy, které se snižovaly kvůli náznakům dalšího zpomalení americké ekonomiky a nejistotě na trhu po snížení ratingu USA. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se snížila o 14 haléřů na 35,10 koruny za litr. Motorová nafta v průměru zlevnila o 13 haléřů na 34,65 koruny za litr.

Benzin Special 91 byl oproti ostatním typům pohonných hmot naopak dražší o devět haléřů, řidiči ho v průměru kupovali za 34,11 koruny za litr. Cena plynu LPG se snížila nepatrně, a to o haléř na průměrných 16,91 koruny za litr.

Dle analytiků ceny pohonných hmot klesají kvůli zlevňování ropy. Výrazné snížení cen benzinu a nafty by ale motoristé podle Jana Lenera ze společnosti Broker Consulting čekat neměli: „Jsme uprostřed turistické sezony, což je období tradičně vyšších cen pohonných hmot. V současné situaci ale bude pro další vývoj určující nervozita a obava na trzích o další vývoj světové ekonomiky.“

Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil o 20 haléřů na 34,87 koruny za litr. Cena nafty se snížila o 16 haléřů na 34,28 koruny za litr.