Zájem Čechů o stavební spoření ochabuje

Praha – Češi přestávají mít zájem o stavební spoření. U tuzemských stavebních spořitelen totiž v prvním pololetí uzavřeli 185 tisíc nových smluv, což je o sto tisíc smluv méně než loni. Naopak průměrná cílová částka vzrostla o dva tisíce na 316 tisíc korun. Podle tajemníka Asociace stavebních spořitelen Jiřího Šedivého však nejde o závratnou částku, ale spíše o přirozené navýšení o inflaci.

Kromě stavebního spoření klesá od začátku roku i počet úvěrů, a to o 12 tisíc smluv na necelý milion. Jejich objem se pak propadl o 430 milionů korun. Hypoteční banky si na úvěry, které klientovi poskytnou, většinou půjčují. Úrokové sazby pak závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu. Stavební spořitelny naopak úvěry poskytují z vlastních zdrojů.

Stavební spoření škrtí vláda 

Důvodem poklesu zájmu o stavební spoření jsou nejspíš změny, které vláda ve stavebním spoření schválila na jaře. Nově se podpora u všech smluv sníží na maximálních 2 000 korun a úroky budou podléhat dani. Ministerstvo financí si navíc přeje, aby klienti stavebních spořitelen od roku 2013 dokazovali, že peníze využívají pouze na investice do bydlení.

Podle Šedivého však ministerstvo přesná čísla o tom, jak jsou peníze ze stavebního spoření využívány, nejsou. Klienti totiž účel půjčky nikomu sdělovat nemusejí. Jde pouze o domněnku, že lidé finance do bydlení nedávají, žádnou analýzu však nepředložilo.

Jiří Šedivý:

„Zhruba dvě třetiny klientů nám sdělují, že je využívají na bydlení.“

Resort financí by od roku 2015 také rád umožnil, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky. V případě poskytování stavebního spoření univerzální bankou přitom banka nebude podle návrhu limitována ve způsobu využití těchto peněz. Banky s nimi budou moci nakládat stejně jako s jinými primárními vklady.

Komentář Jiřího Šedivého (zdroj: ČT24)

Spořitelny se bouří

Změny podle výkonného ředitele Evropského sdružení stavebních spořitelen Andrease Zehndera povedou fakticky k likvidaci celého systému stavebního spoření v ČR. S tím souhlasí i Šedivý. „Mohu rozhodně říci, že věříme, že zákon, jak byl navržen, nebude schválen a neprojde v té podobě, protože by přinesl řadu komplikací. Stavební spoření by přestalo existovat v té tradiční podobě, jak ji u nás známe již 17 let,“ dodává.

Stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD Petr Hulinský kvůli změnám ve čtvrtek vyzval ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV), aby se postavil proti změnám navrhovaným ministerstvem financí. Důvodem je podle Hulinského fakt, že koncepce bytové politiky vypracovaná MMR neobsahuje stanoviska k budoucnosti stavebního spoření. „Toto mlčení ve mně budí obavy, že Věci veřejné souhlasí s výrazným omezením jedné z posledních výhodných forem spoření občanů a také důležitého nástroje bytové politiky,“ uvedl Hulinský.