Siemens se kvůli dodávce Railjetů opřel do Škody

Praha – Spor ohledně dodávek vlaků pro České dráhy se stupňuje. Server iDnes.cz píše, že podle Siemensu tuzemský výrobce lokomotiv Škoda Transportation poškozuje jeho dobré jméno. Siemens tak uvažuje o soudním sporu. Škoda na druhou stranu dnes podala další stížnost na postup Českých drah, které chtějí za pět miliard korun koupit 16 souprav Railjet od společnosti Siemens.

Siemens tvrdí, že Škoda o railjetech šíří nepravdivé informace. Srovnává je totiž s virtuálními vlaky, které společnost dosud nikde nepředstavila. Škoda navíc tvrdí, že je může vyrobit do 18 měsíců a podstatně levněji, než kolik stojí railjety. Společnost například chybovala při pondělní tiskové konferenci, když srovnávala ceny za sedačku v railjetech a jiných vlacích. Uvedla špatný počet sedaček. V důsledku toho vyšla cena téměř o pětinu vyšší, než je skutečnost.

Mluvčí Siemensu Pavel Kaidl:

„Písemně jsme proto upozornili Škodu, že dle našeho názoru jde o záměrné nekalosoutěžní jednání, které obsahuje nepřípustnou srovnávací reklamu a poškozuje dobré jméno firmy Siemens. Zvažujeme, že se budeme bránit i soudní cestou.“

Škoda je však obsahem dnešního prohlášení Siemensu zaražena. „Škoda se v probíhajícím sporu ohledně veřejné zakázky na dodávku vysokorychlostních vlakových souprav důsledně domáhá, aby se zadání této zakázky v objemu téměř pěti miliard korun odehrálo standardním, transparentním a zákonným způsobem, tedy formou řádného výběrového řízení, v němž budou moci předložit své nabídky všichni výrobci kolejových vozidel, nikoli jen společnost Siemens,“ uvedla firma.

Do takového výběrového řízení by se Škoda ráda přihlásila se svými výrobky, které podle svých slov plánuje vyvíjet s nespecifikovaným zahraničním partnerem. Vozidlo schopné jet dvousetkilometrovou rychlostí bude Škoda Transportation prý schopna dodat o 15 procent levněji v přepočtu na jedno sedadlo než v případě railjetů. České dráhy ale na výhodnosti nákupu railjetů trvají, jsou podle nich vyzkoušené a u rakouských drah se osvědčily.

Českým drahám běží o čas

Antimonopolní úřad na podnět Škody vydal v pondělí předběžné opatření, které zakazuje drahám obchod se Siemensem uzavřít. To zatím drahám znemožňuje dodávku podepsat. Možnost nákup uskutečnit však trvá jen do konce září. „Chování Škody Transportation brzdí rozvoj české železniční dopravy a brání jejímu intenzivnějšímu využívání na úkor automobilové dopravy,“ tvrdí Kaidl. Nyní se Škoda s drahami pře, zda mají právo proti opatření Úřadu na ochranu hospodářské soutěže podat rozklad, který je neveřejný. ČD na něj totiž uvalily obchodní tajemství.

České dráhy plánují koupit 16 vlaků Railjet od společnosti Siemens. Chtějí při tom využít opci Rakouských spolkových drah (ÖBB), které v obřím tendru koupily desítky stejných vlaků a některé z nich nebudou potřebovat. Škoda Transportation tvrdí, že je drahám schopna nabídnout levnější vlaky ve srovnatelné kvalitě. Podle ČD však Škoda takové nabídky, která by odpovídala návrhům Siemensu, není schopná.